Amuses
Amuses

Amuses

Een amuse vooraf, dat maakt je diner nóg feestelijker. Je kan variëren van vegetarisch tot vis en van vlees tot vegan. Met deze inspiratie maak je een heerlijk klein hapje.

Amuse maken

Amuse maken

  1. Rasp de bieten grof. Snijd de peterselie, knoflook en dille fijn. Meng de yoghurt met de biet, knoflook, de helft van de peterselie en dille en breng op smaak met peper en eventueel zout.
  2. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de halve vrucht en pers uit. Doe de linzen in een vergiet, spoel onder koud stromend water en laat goed uitlekken. Snijd het bosuitje in heel dunne ringetjes. Meng (per 16 blini's) 2 el citroensap met de olie tot een dressing. Meng de dressing door de linzen en bosui.
  3. Bereid de blini’s volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  4. Leg de rucola in kransvorm op een schaal. Verdeel de blini’s erover. Beleg elke blini met een ½ el bietentzatziki en 1 el linzensalade. Bestrooi met peper en de rest van de peterselie en dille en het citroenrasp.
Wat zijn amuses?

Wat zijn amuses?

Amuses zijn kleine hapjes die voorafgaand aan een diner of tussen de gangen door geserveerd worden. De bedoeling van een amuse is dat het je eetlust opwekt. Omdat een amuse zo klein is, wil je dat-ie barst van smaak. Denk aan een soep van gepofte knoflook die je in kleine glaasjes serveert, spiesjes van gamba’s of een amuselepel met doperwtenmousse en makreel. Kom niet in de verleiding om de porties te groot te maken: het gaat erom dat je even iets laat proeven en daarna begint, of verdergaat, met het diner.

Hoe kun je variëren met amuses?

Variëren met amuses kan heel gemakkelijk. Van vegetarisch tot vis en van vlees tot vegan: opties genoeg. Je kunt ook variëren in vorm, want amuses kun je op allerlei verschillende manieren serveren. Zoals in een glaasje, op een lepel of op kleine schoteltjes.

Hoe kun je variëren met amuses?
Amuses: hoe bewaren?

Amuses: hoe bewaren?

Amuses kun je afhankelijk van de ingrediënten en bereiding bewaren in een luchtdicht bakje in de koelkast. Maar let op: amuses zijn gerechtjes die al af zijn, waardoor ze lastig goed te houden zijn; je kunt er dus beter niet meer maken dan je serveert. Blijven er toch amuses over? Bewaar ze dan tot maximaal 2 dagen in de koelkast. Zit er rauwe vis, rauw vlees of rauw ei in je amuse? Dan kun je wat overblijft beter niet bewaren – zeker niet als het al op kamertemperatuur is geweest.