Amuses
Amuses

Amuses

Een amuse vooraf, dat maakt je diner nóg feestelijker. Je kan variëren van vegetarisch tot vis en van vlees tot vegan. Met deze inspiratie maak je een heerlijk klein hapje.

Amuse maken

Amuse maken

Ingrediënten

8 porties

160 g

tonijn in water in blik

1

sjalot

20 g

bleekselderij

1

citroen

2 el

mayonaise

1 el

dijonmosterd

4

kapperappeltjes

Dit heb je nodig

  • amuselepels

  1. Giet de tonijn af en laat goed uitlekken. Snijd ondertussen de sjalot fijn, snijd de bleekselderij in blokjes van een ½ cm, boen de citroen schoon en rasp de gele schil van de vrucht.
  2. Meng de tonijn, sjalot, bleekselderij, de helft van het citroenrasp, de mayonaise en mosterd. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
  3. Gebruik 2 lepels om ovale balletjes (quenelles) van de tonijnsalade te vormen (spoel de lepels steeds schoon in een glas warm water). Leg op de amuselepels en bestrooi met de rest van het citroenrasp. Halveer de kapperappeltjes en verdeel over de amuselepels
Wat zijn amuses?

Wat zijn amuses?

Amuses zijn kleine hapjes die voorafgaand aan een diner of tussen de gangen door geserveerd worden. De bedoeling van een amuse is dat het je eetlust opwekt. Omdat een amuse zo klein is, wil je dat-ie barst van smaak. Denk aan een soep van gepofte knoflook die je in kleine glaasjes serveert, spiesjes van gamba’s of een amuselepel met doperwtenmousse en makreel. Kom niet in de verleiding om de porties te groot te maken: het gaat erom dat je even iets laat proeven en daarna begint, of verdergaat, met het diner.

Hoe kun je variëren met amuses?

Variëren met amuses kan heel gemakkelijk. Van vegetarisch tot vis en van vlees tot vegan: opties genoeg. Je kunt ook variëren in vorm, want amuses kun je op allerlei verschillende manieren serveren. Zoals in een glaasje, op een lepel of op kleine schoteltjes.

Hoe kun je variëren met amuses?
Amuses: hoe bewaren?

Amuses: hoe bewaren?

Amuses kun je afhankelijk van de ingrediënten en bereiding bewaren in een luchtdicht bakje in de koelkast. Maar let op: amuses zijn gerechtjes die al af zijn, waardoor ze lastig goed te houden zijn; je kunt er dus beter niet meer maken dan je serveert. Blijven er toch amuses over? Bewaar ze dan tot maximaal 2 dagen in de koelkast. Zit er rauwe vis, rauw vlees of rauw ei in je amuse? Dan kun je wat overblijft beter niet bewaren – zeker niet als het al op kamertemperatuur is geweest.