Coquilles met sinaasappel-beurre blanc van Michiel

Dit voorgerecht staat iedere kerst bij Michiel thuis weer op tafel: coquilles met sinaasappel-beurre blanc. Het is namelijk de perfecte combinatie van een romige sinaasappelsaus met zachte coquilles en knapperig pancettakruim.

370 kcal

30 min. bereiden

4.8/5

(45)

Ingrediënten

Aantal personen

  • 60 gram ongezouten roomboter

    ongezouten roomboter

  • 1 sjalot

    sjalot

  • 1 handsinaasappel

    handsinaasappel

  • 100 ml droge witte wijn

    droge witte wijn

  • 80 gram AH Excellent Pancetta

    AH Excellent Pancetta

  • 1 sneetje wit casinobrood

    wit casinobrood

  • 125 ml verse slagroom

    verse slagroom

  • 300 gram AH Excellent verse coquilles

    AH Excellent verse coquilles

Dit heb je nodig

  • staafmixer met hakmolen


2024 nr. 07 - Zin in kerst!

Aan de slag

  1. Zorg dat de boter koud is. Snipper de sjalot. Boen de sinaasappel schoon, rasp de oranje schil en pers de vrucht uit. Doe de sjalot, 50 ml sinaasappelsap (per 4 personen) en de wijn in een steelpan. Breng op middelhoog vuur tegen de kook aan en laat ca. 10 min. op laag vuur tot ⅓ inkoken.

  2. Hak ondertussen de pancetta met het brood fijn in het hakmolentje. Verwarm een koekenpan zonder olie of boter en bak het broodmengsel 5-7 min. tot lichtbruin en knapperig. Laat op een bord afkoelen.

  3. Schenk het wijnmengsel door een zeef en giet het vocht terug in de steelpan. Roer de slagroom erdoor en laat 10 min. op laag vuur inkoken. Snijd ondertussen ⅚ van de koude boter in blokjes. Haal de pan van het vuur en roer er met een garde een voor een de blokjes boter door. Roer pas het volgende blokje boter erdoor als het vorige helemaal gesmolten is. Roer het sinaasappelrasp erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Hou de saus warm, maar breng niet terug aan de kook.

  4. Verhit de rest van de boter in een koekenpan op hoog vuur. Bak de coquilles 2 min., keer halverwege. Ze moeten lichtbruin en net gaar zijn, maar nog glazig vanbinnen.

  5. Schep de sinaasappel-beurre blanc op de borden. Verdeel de coquilles erover en bestrooi met de pancettakruim.

  • achtergrondinfoThuiskok Michiel, AllerHande 7 2024. Michiel: ‘Geen idee hoe mijn vader ooit aan dit recept kwam. Maar het was hemels! Het werd een steeds terugkerend gerecht, waarvan hij zeker wist dat het in de smaak viel. Ik mocht altijd helpen in de keuken. Dat was een feest! Toen ik al lang en breed volwassen was, deden we dat met kerst nog steeds.’
  • algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Wat vond je van dit recept?

Coquilles met sinaasappel-beurre blanc van Michiel

Dit voorgerecht staat iedere kerst bij Michiel thuis weer op tafel: coquilles met sinaasappel-beurre blanc. Het is namelijk de perfecte combinatie van een romige sinaasappelsaus met zachte coquilles en knapperig pancettakruim.

Lekker van Albert Heijn: /allerhande

logo

Dit heb je nodig