Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwijder het uiteinde en het donkergroene deel van de preien (dit gebruik je niet). Zorg dat je stukken van 20 cm overhoudt. Controleer op zand en spoel eventueel af. Rooster de preien 30 min. in de oven op een met bakpapier beklede bakplaat.
Rasp ondertussen de oude kaas. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de vrucht en pers uit. Meng de tahin, pistachepasta, het water, 1 el citroensap (per 4 personen) en het citroenrasp tot een gladde saus. Rasp de knoflook erboven. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Voeg meer water toe als de saus te dik is.
Haal de prei uit de oven en laat 10 min. afkoelen. Laat de oven aanstaan. Laat ondertussen het bladerdeeg iets ontdooien. Verwijder de buitenste bladeren van de preien en halveer in de lengte. Halveer de plakjes bladerdeeg, leg met 1 cm overlap in de lengte op elkaar ter grootte van de prei en druk aan.
Leg telkens de twee helften prei met de snijkant naar beneden naast elkaar op de bakplaat, bestrooi met de kaas. Leg de bladerdeegstrook erop en stop rondom in. Bak ca. 20 min. in de oven. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pistachenoten 3 min. Laat afkoelen en hak grof.
Haal de omgekeerde preitaartjes uit de oven en keer om. Verdeel de tahinpistache saus en crema balsamico over borden en maak met de satéprikker een mooi patroon in de saus. Leg de taartjes erop en bestrooi met de gehakte pistache.
Upside-downpreitaart
Deze moderne vegetarische upside-downtaart met gekaramelliseerde prei, romige tahin en een drizzle van zoete balsamico maakt die kerst nét iets verrassender.
- bereidingstipDe taartjes en pistache-tahinsaus kun je 1 dag van tevoren maken. Verwarm de taartjes 10-15 min. op 160 °C in de oven op een met bakpapier beklede bakplaat.
- wijntipRood en soepel: Mooi Kaap Droë Rooi 75 cl.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Upside-downpreitaart
Deze moderne vegetarische upside-downtaart met gekaramelliseerde prei, romige tahin en een drizzle van zoete balsamico maakt die kerst nét iets verrassender.

hoofdgerecht
4 personen
470 kcal
20 min. bereiden
10 min. wachten
50 min. oventijd
Aan de slag
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwijder het uiteinde en het donkergroene deel van de preien (dit gebruik je niet). Zorg dat je stukken van 20 cm overhoudt. Controleer op zand en spoel eventueel af. Rooster de preien 30 min. in de oven op een met bakpapier beklede bakplaat.
Rasp ondertussen de oude kaas. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil van de vrucht en pers uit. Meng de tahin, pistachepasta, het water, 1 el citroensap (per 4 personen) en het citroenrasp tot een gladde saus. Rasp de knoflook erboven. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Voeg meer water toe als de saus te dik is.
Haal de prei uit de oven en laat 10 min. afkoelen. Laat de oven aanstaan. Laat ondertussen het bladerdeeg iets ontdooien. Verwijder de buitenste bladeren van de preien en halveer in de lengte. Halveer de plakjes bladerdeeg, leg met 1 cm overlap in de lengte op elkaar ter grootte van de prei en druk aan.
Leg telkens de twee helften prei met de snijkant naar beneden naast elkaar op de bakplaat, bestrooi met de kaas. Leg de bladerdeegstrook erop en stop rondom in. Bak ca. 20 min. in de oven. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter en rooster de pistachenoten 3 min. Laat afkoelen en hak grof.
Haal de omgekeerde preitaartjes uit de oven en keer om. Verdeel de tahinpistache saus en crema balsamico over borden en maak met de satéprikker een mooi patroon in de saus. Leg de taartjes erop en bestrooi met de gehakte pistache.
bereidingstip:De taartjes en pistache-tahinsaus kun je 1 dag van tevoren maken. Verwarm de taartjes 10-15 min. op 160 °C in de oven op een met bakpapier beklede bakplaat.
wijntip:Rood en soepel: Mooi Kaap Droë Rooi (https://www.ah.nl/producten/product/wi365953) 75 cl.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
4 preien
80 g oude kaas 48+
½ biologische citroen
2 el tahin
2 el pistachepasta
5 el water
½ teen knoflook
4 plakken diepvries roomboterbladerdeeg
20 g pistachenoten
2 el crema balsamico
Dit heb je nodig
bakpapier
sateprikker