Worteltaart / carrotcake
Worteltaart / carrotcake

Worteltaart / carrotcake

Kruidig, zoet en smeuïg: zie een zelfgebakken worteltaart maar eens te weerstaan. Als grote carrotcake of kleine cupcake, en met of zonder romige topping. Aan een gezondere versie hebben we natuurlijk ook gedacht!

Worteltaart maken

Worteltaart maken

  1. Verwarm de oven voor op 175 °C. Smelt ¾ van de roomboter in een steelpan, zet het vuur uit als de boter nog niet helemaal is gesmolten. Doe de eieren met de kristalsuiker, de kokosbloesemsuiker en de helft van het vanillearoma in een kom. Klop met een mixer in 4 min. luchtig. Klop de gesmolten boter erdoor.
  2. Zeef de bloem, bakpoeder en kaneel erboven en spatel door het beslag. Schil de peen zo dun mogelijk en rasp fijn. Houd 20 hele walnoten achter en hak de rest grof. Spatel de geraspte wortel, gehakte walnoten en de abrikozenspread door het beslag.
  3. Bekleed de bakvorm met bakpapier en schep het beslag erin. Bak de taart in 50-55 min. gaar in het midden van de oven. Controleer na 45 min. op gaarheid door de satéprikker in de taart te steken. Als deze er schoon uitkomt, is de taart gaar. Neem de taart uit de oven en laat in 2 uur helemaal afkoelen.
  4. Doe de zuivelspread, de rest van de boter (op kamertemperatuur), de rest van het vanillearoma en de poedersuiker in een kom en klop met een garde door elkaar. Neem de taart uit de bakvorm en bestrijk de bovenkant met de roomkaasfrosting. Verdeel de rest van de walnoten in 4 rijen over de taart.
Hoe maak je worteltaart?

Hoe maak je worteltaart?

Voor worteltaart heb je natuurlijk wortels nodig. Nu maakt het niet zo veel uit welke wortels je kiest, maar winterpeen is het meest gangbaar. Je kunt zelf kiezen welke soort meel je gebruikt. Ga je voor gewone bloem, volkorenmeel of amandelmeel? En gebruik je eieren of houd je ’m liever plantaardig? In dat laatste geval vervang je de eieren door een mengsel van lijnzaad en water. Afhankelijk van het recept gebruik je boter of olie als vet in je worteltaart. De topping wordt klassiek gemaakt van roomkaas. Je kunt kiezen voor de naturelvariant, of voor een plantaardig alternatief voor roomkaas, als je een vegan versie bakt.

Is worteltaart gezond?

In de meeste gevallen is worteltaart niet gezond, omdat er over het algemeen suiker of een andere zoetstof wordt toegevoegd. Als je kiest voor volkorenmeel en geen suiker maar wat dadels gebruikt, kan worteltaart passen binnen de richtlijnen van de Schijf van Vijf.

Is worteltaart gezond?
Worteltaart: hoe bewaren en invriezen?

Worteltaart: hoe bewaren en invriezen?

Je kunt worteltaart goed ingepakt in plastic- of aluminiumfolie 2 tot 3 dagen bewaren in de koelkast. Het liefst met de topping apart, omdat hij anders wat lastiger te verpakken is. Zit er al een topping op? Zorg dan voor een bak die hoog genoeg is, zodat de topping de bovenkant ervan niet raakt. Invriezen kan ook: luchtdicht verpakt is worteltaart in de vriezer 3 maanden houdbaar. Haal hem de avond voor gebruik uit de vriezer, zodat hij kan ontdooien.