Halveer het halve vanillestokje in de lengte, schraap met een mes het merg eruit.
Verwarm de slagroom met 50 g suiker (per 4 personen) en het vanillestokje (zonder merg) in een pan op middelhoog vuur. Roer tot de suiker volledig is opgelost. Laat de room heet worden, maar niet koken. Dit duurt ca. 2 min. Zet het vuur uit en laat 10 min. trekken.
Week ondertussen de blaadjes gelatine 5 min. in koud water. Giet de warme slagroom door een fijne zeef. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze door de slagroom, controleer of alle gelatine is opgelost. Giet het warme mengsel in de vormpjes.
Laat de panna cotta’s a!koelen tot kamertemperatuur, dek af met vershoudfolie en zet ze minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Pers ondertussen de halve citroen uit. Ontpit de kersen en halveer ze. Doe de kersen met de 50 g frambozen (per 4 personen), de rest van de suiker, het vanillemerg, 1 el citroensap (per 4 persnen) en het water in een steelpan. Breng aan de kook en laat 5 min. koken op middelhoog vuur, roer regelmatig.
Haal de pan van het vuur en duw de fruitpuree door een bolzeef. Vang de coulis (saus) op en laat a!koelen tot gebruik.
Doop de onderkant van de vormpjes voor het serveren heel kort in een bak met heet water en keer om op borden. Soms is het nodig om een mes rondom de puddinkjes te halen om ze los te maken. Verdeel de saus over de panna cotta en verdeel de rest van de frambozen erover.
Panna cotta met kersen en frambozen
Panna cotta is zijdezacht, heerlijk romig en heeft een lichte wiebeling. Deze variant serveren we met een zoete saus van kersen en frambozen.
- bereidingstipDit gerecht kun je goed 1 dag van tevoren maken. Bewaar dan de saus apart van de panna cotta en dek de puddinkjes af met vershoud- folie. Je kunt de coulis 3 dagen van tevoren maken. Bewaar beide in de koelkast.
- bereidingstipOm te voorkomen dat de vanille in de vormpjes naar de bodem zakt, kun je het roommengsel, onder regelmatig doorroeren, laten a!koelen tot het bijna opstijft. Giet het vervolgens in de vormpjes en laat de panna cotta in de koelkast verder opstijven.
- achtergrondinfoDit klassiek Italiaanse dessert, dat ‘gekookte room’ betekent, komt oorspronkelijk uit Piemonte, Noord-Italië. Panna cotta is zijdezacht, heerlijk romig en heeft een lichte wiebeling. Het wordt vaak geserveerd met een topping van vers fruit of een zoete saus.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Panna cotta met kersen en frambozen
Panna cotta is zijdezacht, heerlijk romig en heeft een lichte wiebeling. Deze variant serveren we met een zoete saus van kersen en frambozen.

nagerecht
4 personen
475 kcal
25 min. bereiden
4 uur wachten
Aan de slag
Halveer het halve vanillestokje in de lengte, schraap met een mes het merg eruit.
Verwarm de slagroom met 50 g suiker (per 4 personen) en het vanillestokje (zonder merg) in een pan op middelhoog vuur. Roer tot de suiker volledig is opgelost. Laat de room heet worden, maar niet koken. Dit duurt ca. 2 min. Zet het vuur uit en laat 10 min. trekken.
Week ondertussen de blaadjes gelatine 5 min. in koud water. Giet de warme slagroom door een fijne zeef. Knijp de blaadjes gelatine uit en roer ze door de slagroom, controleer of alle gelatine is opgelost. Giet het warme mengsel in de vormpjes.
Laat de panna cotta’s a!koelen tot kamertemperatuur, dek af met vershoudfolie en zet ze minimaal 4 uur in de koelkast om op te stijven.
Pers ondertussen de halve citroen uit. Ontpit de kersen en halveer ze. Doe de kersen met de 50 g frambozen (per 4 personen), de rest van de suiker, het vanillemerg, 1 el citroensap (per 4 persnen) en het water in een steelpan. Breng aan de kook en laat 5 min. koken op middelhoog vuur, roer regelmatig.
Haal de pan van het vuur en duw de fruitpuree door een bolzeef. Vang de coulis (saus) op en laat a!koelen tot gebruik.
Doop de onderkant van de vormpjes voor het serveren heel kort in een bak met heet water en keer om op borden. Soms is het nodig om een mes rondom de puddinkjes te halen om ze los te maken. Verdeel de saus over de panna cotta en verdeel de rest van de frambozen erover.
bereidingstip:Dit gerecht kun je goed 1 dag van tevoren maken. Bewaar dan de saus apart van de panna cotta en dek de puddinkjes af met vershoud- folie. Je kunt de coulis 3 dagen van tevoren maken. Bewaar beide in de koelkast.
bereidingstip:Om te voorkomen dat de vanille in de vormpjes naar de bodem zakt, kun je het roommengsel, onder regelmatig doorroeren, laten a!koelen tot het bijna opstijft. Giet het vervolgens in de vormpjes en laat de panna cotta in de koelkast verder opstijven.
achtergrondinfo:Dit klassiek Italiaanse dessert, dat ‘gekookte room’ betekent, komt oorspronkelijk uit Piemonte, Noord-Italië. Panna cotta is zijdezacht, heerlijk romig en heeft een lichte wiebeling. Het wordt vaak geserveerd met een topping van vers fruit of een zoete saus.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
½ vanillestokje
500 g verse slagroom
80 g kristalsuiker
3 blaadjes gelatine
½ citroen
100 g verse kersen
125 g verse frambozen
1 el water
Dit heb je nodig
ramequins of puddingvormpjes
vershoudfolie