Tajine
Tajine

Tajine

Tajine is zowel de naam van het gerecht als van de aardewerken stoofpot waar je het in kunt klaarmaken. Tajines worden in heel Noord-Afrika en het Midden-Oosten veel gegeten, en in allerlei varianten: van kip of lam tot helemaal vega met allerlei soorten groente.

Tajine van kip en gekonfijte citroen maken: zo doe je dat

Tajine van kip en gekonfijte citroen maken: zo doe je dat

  1. Rasp de uien en tomaten op een grove rasp. Rasp de knoflook op een fijne rasp. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne plakjes van ca. 1 cm breed. Snijd de gekonfijte citroenen in flinterdunne plakjes en verwijder de pitjes. Snijd de peterselie, ook de steeltjes, fijn maar houd deze gescheiden.
  2. Verhit de olie in de tajine op middelhoog vuur. Fruit de ui ca. 8 min., schep regelmatig om. Bak de knoflook 1 min. mee. Snijd ondertussen de kippendijen in kwarten. Voeg de kip toe aan het ui-knoflook- mengsel, bestrooi met zout, peper, gember, kurkuma en komijnzaad en bak ca. 5 min. mee, onder af en toe omscheppen.
  3. Voeg de geraspte tomaat, gekonfijte citroen, peterseliesteeltjes, plakjes aardappel en het water toe aan de kip. Laat op laag vuur ca. 30 min. stoven, tot de kip gaar is en de aardappel zacht.

  4. Schep de stoof om en bestrooi met het peterselieblad.