Surinaamse recepten
Surinaamse recepten

Surinaamse recepten

Surinaams eten? Lekker! Surinaamse gerechten vinden hun oorsprong in de vele culturen die Suriname rijk is, gelieerd aan de geschiedenis van het land. In Nederland kennen we vooral roti, bami en pom. Maar de Surinaamse keuken is nog zo veel rijker! Bekijk hier onze Surinaamse en Surinaams geïnspireerde recepten.

Aardappel 'pom' maken

Aardappel 'pom' maken

  1. Snijd de kip in grove stukken en was in ruim water met de azijn. Wentel de kipstukken door het zout en de zwarte peper. Laat de kip minimaal 1 uur marineren, maar de hele nacht is beter.
  2. Schil de aardappelen en rasp grof. Was het rasp totdat het water helder is. Dan is bijna alle zetmeel weggewassen. Spreid de gewassen, geraspte aardappel uit op keukenpapier en dep droog. Pers de sinaasappel uit en meng het sap met de piccalilly en suiker door de aardappels.
  3. Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Halveer de tomaten, verwijder de zaadlijsten en snijd in blokjes. Snijd de selderij fijn. Verhit de olie en bak de kip goudbruin. Bak de ui en knoflook 2 min. mee. Voeg de tomaten en tomatenpuree toe en bak nog eens 2 min. Blus af met het water en voeg de selderij, laurier, nootmuskaat en madame- jeanettepeper toe.
  4. Stoof alles 30 min. op laag vuur. Proef de kipjus; deze mag hoog op smaak zijn. Breng eventueel op smaak met peper, zout of bouillonblokjes.
  5. Haal de kip en de peper uit de jus. Serveer de peper eventueel op een schaaltje bij de volgende maaltijd.
  6. Verwarm de oven voor op 180 °C. Schep de helft van het aardappelmengsel in de beboterde ovenschaal en leg daar de kip op. Snijd de boter in blokjes. Giet de helft van de jus erbij en dek af met de rest van het aardappelmengsel. Giet de rest van de kipjus over de pom en leg de koude boterblokjes erop. Bak de pom in 1 uur tot de korst bruin is. Verlaag de temperatuur naar 160 °C en bak nog 45 min.
Wat zijn typisch Surinaamse gerechten?

Wat zijn typisch Surinaamse gerechten?

Typisch Surinaamse gerechten zijn o.a. bami, roti, pom, tjauw min en moksi alesi. De Surinaamse keuken is een smeltkroes van verschillende eetculturen die in het land te vinden zijn, allemaal gelieerd aan de geschiedenis van Suriname. Je vindt er de oorspronkelijke bevolking, Afro-Surinamers, Hindoestanen, Javanen en Chinezen. Elke bevolkingsgroep heeft zijn eigen gerechten en specialiteiten, maar die worden doorgaans in elk huishouden gegeten. Veel gerechten hebben dus hun oorsprong in een ander land, maar zijn in Suriname met de ingrediënten die daar beschikbaar waren geëvolueerd tot de huidige Surinaamse versie. Een aantal voorbeelden:

  • Pom, BBR en erwtensoep

Pom is misschien wel hét nationale gerecht van Suriname. Het is waarschijnlijk geïnspireerd op een Joods gerecht met aardappelen, maar die worden niet geteeld in Suriname. Ter vervanging gebruikten de tot slaaf gemaakten de lokale tayer. BBR is een afkorting voor bruine bonen met rijst, nog zo’n voorbeeld met waarschijnlijke roots in Europa. Maar ook erwtensoep kent een Surinaamse versie.

  • Roti en bara
    O.a. roti en bara zijn meegekomen met Hindoestaanse contractarbeiders die na de afschaffing van de slavernij in India (Indonesië en China) werden gehaald om te werken in Suriname. Roti is letterlijk vertaald: brood, en slaat dus ook op het ‘platbrood’ dat geserveerd wordt bij de ‘toespijs’ (bijgerechten). In Nederland is de versie van roti met kip massala, aardappelen en kousenband de bekendste.

  • Bami en saoto

Ook uit Indonesië werden contractarbeiders gehaald. En hoewel deze van meerdere eilanden af kwamen, wordt deze groep Javanen genoemd. Via hen kennen we o.a. saoto soep (met soto ayam als oorsprong), nasi en bami.

  • Tjauw min en cha siu
    Via Chinese contractarbeiders kent de Surinaamse keuken ook o.a. tjauw min (chow mein) en rode cha siu (geroosterd vlees).

  • Pepre watra
    Dit is een gerecht van de oorspronkelijke bevolking. Het betekent letterlijk ‘peperwater’ en is een vissoep gemaakt met pepers en specerijen.

Een veelgebruikt ingrediënt is cassave, een wortelknol. Dit werd al door de oorspronkelijke bevolking verbouwd en is, omdat het voorhanden was, in veel gerechten te vinden. Bekende gerechten met cassave zijn bijvoorbeeld bojo (cassavecake) en telo (cassavefriet en bakkeljauw).