Hete sauzen

Hete sauzen

Sambal, tabasco, sriracha… overal staan opeens flessen met verschillende soorten hete saus op tafel. Logisch, als je het ons vraagt. Want een beetje hete saus geeft iets gewoons in één klap een lekkere upgrade.

Zoete chilisaus maken

Zoete chilisaus maken

  1. Verwijder de steelaanzet van de pepers en snijd grof. Schil de gember en snijd in stukjes. Pel de knoflook en snijd in stukken. Doe de peper, gember en knoflook met het zout in de keukenmachine en maal tot een pasta. Doe de peperpasta met de tomatenpulp, azijn en suiker in een pan en breng aan de kook. Laat ca. 1,5 uur op laag vuur koken. Roer regelmatig.
  2. Neem de pan van het vuur en schenk de saus in gesteriliseerde glazen flessen of potten. Sluit af, laat afkoelen en zet koel weg.
Welke hete saussoorten zijn er?

Welke hete saussoorten zijn er?

Wereldwijd zijn er talloze hetesaussoorten, die worden gemaakt van verschillende soorten pepers. Naast oude bekenden als sambal en tabasco groeit het aanbod van nieuwe hete smaakmakers. Denk aan sriracha (zoetig met knoflook) uit Thailand, chipotle (gerookte jalapeño) uit Mexico, harissa (peperpasta met specerijen) uit Noord-Afrika en chili-olie uit China. De pepers die vaak voor hete saus gebruikt worden, zijn lomboks (rode pepers), rawits en jalapeño’s.

Wat is lekker met pittige saus?

Hete saus kun je serveren bij verschillende gerechten, van borrel tot hoofdgerecht. Denk aan zoete chilisaus bij Vietnamese loempia’s, tabasco in een Bloody Mary (of een Virgin Mary, zonder alcohol) of roer wat harissa door zelfgemaakte hummus. En: een gewone boterham met avocado krijgt een spicy upgrade met wat sriracha. Maar je kunt er ook mee koken! Denk aan je favoriete sambal in sambalkip of sambalboontjes, een chipotlesaus door de vulling van Mexicaanse taco’s of burrito’s en Chinese chili-olie als extraatje bij deze Dandan-noedels.

Wat is lekker met pittige saus?
Hoe maak je pittig eten minder pittig?

Hoe maak je pittig eten minder pittig?

Het toevoegen van suiker helpt als je een gerecht te heet hebt gemaakt, omdat het de smaken in balans brengt. Zuivel, bijvoorbeeld een glas melk, werkt het beste om de brand in je mond te blussen op het moment dat je al aan het eten bent. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, helpt het níét om water te drinken als je iets heets hebt gegeten.

Kun je pittig eten tijdens je zwangerschap?

Tijdens je zwangerschap kun je veilig pittig eten.

Kun je pittig eten tijdens je zwangerschap?