Hollandse recepten
Hollandse recepten

Hollandse recepten

Bij Hollandse gerechten denk je al snel aan stamppot en stroopwafels of poffertjes. Maar de Hollandse keuken is veel rijker en innovatiever! Er zijn traditionele streekgerechten zoals Brabantse worstenbroodjes en Groningse mosterdsoep. Maar er is ook moderne Hollandse pot: we danken de kapsalon, rotirol en rendangkroketten aan onze multiculturele samenleving. Wat is jouw favoriet?

Hollandse borrelplank maken

Hollandse borrelplank maken

  1. Verwarm de oven voor op 150 °C. Verwarm de grillworst volgens de aanwijzingen op de verpakking en snijd in plakjes. Snijd ondertussen de kaas in blokjes en de metworst in plakjes. Snijd de sneetjes roggebrood in vieren en doe de mosterd in een schaaltje. Laat de augurken en zilveruitjes uitlekken. Verdeel de worst, kaas, mosterd, augurken, zilveruitjes, leverworst, rib en roggebrood over een borrelplank.
Wat zijn typisch Hollandse gerechten?

Wat zijn typisch Hollandse gerechten?

Heb je even? Een aantal voorbeelden:

  • Stamppot > bijv. boerenkoolstamppot, andijviestamppot (ook bekend als stimpestamp), zuurkool en hutspot.
  • Soep > bijv. erwtensoep en snert, aspergesoep en mosterdsoep.
  • Snacks > bitterballen, frikandellen, kaassoufflés en saucijzenbroodjes.
  • Zoetigheden > poffertjes, speculaas, stroopwafels, gevulde koek en tompoucen.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over patat, gehaktballen, haring, slavinken, kazen, groenten die van het land komen en avg’tjes. Óf streekgerechten zoals worstenbroodjes, nonnevotten of Arnhemse meisjes. Genoeg om uit te kiezen. We hebben natuurlijk ‘ons’ oeroude gezegde: ‘Wat de boer niet kent, eet hij niet’. Maar is dat zo? Hollandse gerechten hebben vaak specerijen die niet uit Nederland komen, denk aan nagelkaas (kruidnagels en komijn) of speculaas (o.a. kaneel en kardemom). Deze kwamen in de middeleeuwen al via de zijderoute in de keukens van de Hollandse elite terecht. Uit die tijd stamt ook een van de oudste Nederlands(talig)e kookboeken, waarin bijvoorbeeld een recept voor appeltaart (met o.a. kaneel en gember) te vinden is. Hollandse gerechten zijn dus al heel lang een samenkomst van verschillende keukens die ‘de boer niet kende’.

Hollands x multiculturele invloeden

Dankzij de multiculturele achtergronden die Nederland rijk is, zijn er ook een aantal parels in de ‘Nederlandse’ keuken te vinden die je nergens anders aantreft. Bijvoorbeeld een patatje pindasaus of bamischijf, tegenwoordig in elke snackbar wel te bestellen. Of wat dacht je van een kapsalon of pizza shoarma? Ook bijzonder: de Chinees-Indische restaurantcultuur staat op de lijst van Nederlands immaterieel erfgoed.

Hollands x multiculturele invloeden