Oliebollen
Oliebollen

Oliebollen

Onmisbaar tijdens oud en nieuw, en heel gemakkelijk zelf te maken: oliebollen! Traditioneel naturel of met rozijnen, of juist hartig – wij geven tips voor de allerlekkerste bollen.

Oliebollen met gouden poedersuiker

Oliebollen met gouden poedersuiker

  1. Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm en haal van het vuur. Roer de gist en suiker erdoor. Laat 10 min. staan tot het begint te schuimen. Laat ondertussen de rozijnen en krenten 10 min. wellen in heet water. Giet af, knijp het water eruit met schone handen en dep droog met keukenpapier.
  2. Zeef boven de kom van de staande mixer de bloem met het zout. Maak een kuiltje in het midden en breek het ei erboven. Voeg al kloppend met deeghaken het gistmengsel toe. Klop tot een egaal, elastisch beslag dat qua dikte zit tussen pannenkoekenbeslag en brooddeeg.
  3. Schep de gewelde rozijnen en krenten erdoor. Dek af met een vochtige, schone theedoek en laat op een warme, tochtvrije plek 1 uur rijzen tot het in volume ongeveer is verdubbeld. Roer na het rijzen het beslag kort door met een pollepel.
  4. Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180 °C. Controleer de temperatuur eventueel met een keukenthermometer. Doop de ijsbolletjeslepel kort in de hete olie. Schep het beslag langs de rand van de kom omhoog en veeg in 1 beweging overtollig beslag af aan de rand van de kom. Laat het beslag voorzichtig in de hete olie vallen.
  5. Bak de bollen in porties van 4 tegelijk in 7 min. lichtbruin en gaar. Schep de bollen af en toe om zodat ze egaal van kleur worden. Laat de olie weer op temperatuur komen voor je de volgende oliebollen gaat bakken. Meng ondertussen de poedersuiker met het goudpoeder.
  6. Haal de oliebollen uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met gouden poedersuiker.
Oliebollen bakken: hoe doe je dat?

Oliebollen bakken: hoe doe je dat?

Stap 1 bij oliebollen bakken: zet een raam open. Mix dan de ingrediënten voor het beslag, maar roer krenten, rozijnen en/of stukjes appel er pas als laatste door. Vervang eventueel een deel van de melk of het water in het recept door bier: de bubbels en het gist maken oliebollen op natuurlijke wijze luchtiger. Dek de beslagkom af met een vochtige theedoek en laat 1 uur rijzen op een warme plek. Het beslag frituur je vervolgens in een frituurpan of in een pan met olie. Wist je dat je met een eetlepel beslag een hele oliebol kunt bakken? Bak er maximaal 5 per keer in 3 tot 5 minuten goudbruin en gaar. Keer regelmatig en laat uitlekken op keukenpapier.

Oliebollen in de airfryer: kan dat?

Je kunt oliebollen opwarmen. Doe dat bij voorkeur in 5 minuten in een voorverwarmde oven op 180 °C. Je kunt ze eventueel ook in 20 seconden op 850 watt in de magnetron opwarmen, maar in de oven blijft het korstje lekker knapperig. Je kunt oliebollen tot 2 dagen in een afgesloten bak in de koelkast bewaren. In de vriezer zijn oliebollen maximaal 3 maanden houdbaar. Ontdooi oliebollen door ze een dag voor gebruik uit de vriezer te halen en in de koelkast te leggen.

Oliebollen in de airfryer: kan dat?