Poffertjes
Poffertjes

Poffertjes

Wie is er geen fan van deze zachte, ronde deegkussentjes? Of je ze nu zelf bakt en oer-Hollands met poedersuiker en een klontje roomboter eet, of ze kant-en-klaar koopt en met een moderne twist bereidt: poffertjes zijn altijd lekker!

Poffertjes maken

Poffertjes maken

  1. Smelt 1/4 van de boter in een steelpan. Voeg de melk toe en verwarm tot lauwwarm. Meng in een kom het boekweitmeel, de tarwebloem, gist, schenkstroop en 1/4 van het kaneel. Maak in het midden een kuiltje en schenk hierin al roerend met een garde rustig de melk met de gesmolten boter.
  2. Voeg het zout toe en roer tot een egaal beslag. Dek het beslag af met een schone theedoek en laat op een warme, tochtvrije plek 1 uur rijzen. Schenk (een deel van) het beslag in een maatbeker met schenktuit. Verwarm de poffertjespan op middelhoog vuur. Doe er een klontje boter in en verdeel met de kwast over de holtes. Schenk elke holte vol met beslag.
  3. Keer de poffertjes met een vork als de onderkant goudbruin is en het beslag bijna is gestold. Bak de andere kant ook goudbruin en laat de poffertjes uit de pan op een bord glijden. Bestrooi de poffertjes met poedersuiker en kaneel en doe er een klontje boter op. Maak zo nog 7 porties.
Wat zijn poffertjes?

Wat zijn poffertjes?

Poffertjes zijn een soort kleine pannenkoekjes, die traditioneel gemaakt worden van een beslag van half tarwebloem, half boekweitmeel, melk en ei. Het verschil tussen een pannenkoek en een poffertje is de toevoeging van gist aan het beslag, waardoor het poffertje gaat rijzen en luchtig wordt. Ook wordt voor een poffertje veel boter gebruikt, zowel in het beslag als om in te bakken.

Hoe maak je poffertjes?

Poffertjes maak je met een poffertjesmix of een zelfgemaakt beslag van bloem en boekweitmeel, gist, lauwwarme melk, ei en boter. Bak het beslag in een poffertjespan of schenk in een grote koekenpan kleine rondjes beslag. Draai elk poffertje om als de onderkant goudbruin, maar de bovenkant nog niet helemaal gestold is. Dan hebben ze nog 1 minuutje nodig op de andere kant. Serveer met poedersuiker, en liefst ook met schenkstroop!

Hoe maak je poffertjes?
Kunnen poffertjes in de airfryer?

Kunnen poffertjes in de airfryer?

Poffertjes die je kant-en-klaar koopt, kunnen in de airfryer. Daarin worden ze zelfs lekkerder en krokanter aan de buitenkant dan in de oven of magnetron. Verwarm de airfryer voor op 180 °C en bak de poffertjes in 4 tot 5 minuten. Zelfgemaakte poffertjes kun je alleen opwarmen in de airfryer als ze al gebakken zijn.