Soto ajam
Soto ajam

Soto ajam

Soto ajam is de perfecte soep om te maken op een weekenddag. De (kippen)bouillon laat je zachtjes koken voor de optimale smaak. Vervolgens kan iedereen aan tafel zijn favoriete toppings kiezen en zo zijn eigen soep samenstellen.

Soto ajam maken

Soto ajam maken

  1. Plet ¾ van de tenen knoflook. Schil de gember en snijd in grove stukken. Snijd de stengel citroengras in stukken.
  2. Doe de kip in een grote pan, schenk het water erbij en voeg de knoflook, gember, het citroengras en het bouillonblokje toe. Breng het geheel aan de kook en laat het 45 min. met de deksel op de pan op laag vuur koken. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Neem de kip uit de pan. Zeef de bouillon zodat je de grote stukken eruit kunt halen. Neem het vel van de kip nadat het wat is afgekoeld en pluk met behulp van 2 vorken het vlees eraf. Doe het kippenvlees weer terug in de bouillon.
  4. Snijd de rest van de knoflook in plakjes. Verhit de olie en fruit de knoflook goudbruin. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Kook de eieren in ca. 8 min. hard, laat schrikken en pel. Halveer de eieren.
  5. Doe in elk soepbord wat rijst, selderij, taugé, knoflook en een ei. Schenk de hete bouillon erop. Snijd de citroen in partjes. Bestrooi de soep met de gebakken uitjes en knijp boven elk bord een partje citroen uit.
Hoe maak je soto ajam?

Hoe maak je soto ajam?

Het belangrijkste van een soto ajam, en eigenlijk van elke kippensoep, is de bouillon. Die basis maak je door een hele kip (of eventueel delen van een kip, zoals de bouten of vleugels) op te zetten in een grote pan met water met smaakmakers als knoflook, gember, sereh (citroengras) en eventueel een bouillonblokje. Dat laat je ten minste 45 minuten maar soms zelfs een paar uur trekken – net waar je tijd voor hebt. Vervolgens haal je de kip uit de pan, zeef je de bouillon en verwijder je het vel van de kip. Het vlees pluk je met behulp van twee vorken van het karkas en doe je terug in de bouillon. Zet bakjes klaar met bijvoorbeeld gekookte (pandan)rijst of aardappelen, gekookte sperziebonen, taugé, gebakken uitjes, partjes citroen, verse fijngehakte selderij en hardgekookte eieren – of een deel daarvan. Zo kan iedereen aan tafel zijn eigen kommetje soto ajam soep samenstellen door de bouillon te combineren met de verschillende toppings.

Wat is het verschil tussen soto en saoto?

Soto is Indonesisch en saoto is Surinaams. Soto komt in net zo veel varianten voor als dat er Indonesische eilanden zijn. De Javaanse contractarbeiders die rond 1890 naar Suriname gingen, brachten hun Indonesische keuken mee, zo ook soto. Die is geëvolueerd en is als saoto nu een van de bekendste Surinaamse gerechten. Soto en saoto hebben nog altijd vrijwel dezelfde basis. De bouillon wordt voor beide gemaakt van kip en smaakmakers sereh, ui of sjalot en knoflook. In het verder op smaak brengen zitten de verschillen. In soto wordt ook nog vaak kurkuma, citroengras en/of limoenblad gebruikt. In saoto vind je dan weer salamblad en pimentkorrels terug. Een gebleven gelijkenis is dat zowel soto als saoto vaak worden gegeten met een hardgekookt eitje, taugé en soms nog extra andere groenten. Maar de rest van de vulling verschilt. Soto wordt gegeten met gekookte seoen (vermicelli) en/of lontong (plakrijst), gebakken uitjes en aardappel. Saoto wordt gegeten met rijst en de seoen wordt voor deze soep gefrituurd en gemengd met gebakken uitjes en fritessticks.

Wat is het verschil tussen soto en saoto?