Soto ayam (Indonesische kippensoep)

Indonesische soto, maar dan zelfgemaakt! Een rijke kippenbouillon met verse kruiden, pandanrijst, taugé en gekookte eieren. Serveer alles los, zodat iedereen zijn eigen kom kan samenstellen.

495 kcal

(Voedingswaarden)

1 uur 20 min. bereiden

licht pittig

22 ingrediënten


Aan de slag


  1. Kneus het dikke gedeelte van de stengels citroengras met het lemmet van een mes en verwijder de buitenste laag. Maak een knoop in elke stengel. Doe de hele kip, het citroengras, de laurierblaadjes, ⅓ van het zout en water in een soeppan en breng aan de kook. Laat 30 min. met de deksel op de pan op laag vuur koken. Haal de kip uit de bouillon en laat afkoelen tot gebruik.

  2. Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Rooster de peperkorrels en het koriander- en komijnzaad 2-3 min. tot geurig. Snijd de sjalot, knoflook, kurkuma en de helft van de gember grof. Doe met de geroosterde specerijen in de hoge beker van de staafmixer en pureer tot een gladde kruidenpasta (boemboe). Voeg eventueel 1-3 el water toe als de pasta te dik is.

  3. Verhit de zonnebloemolie in de koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de specerijenpasta toe en roerbak tot de olie zich scheidt van de specerijen, dit duurt 7-8 min.

  4. Voeg de boemboe toe aan de bouillon. Snijd de rest van de gember in dunne plakjes en voeg toe. Breng aan de kook en kook 40-45 min. zachtjes zonder deksel. Breng op smaak met de rest van het zout en de vetsin.

  5. Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Breng een pan water aan de kook en kook de aardappeltjes in ca. 5 min. gaar. Kook de eieren in 8 min. hard, laat schrikken onder koud stromend water, pel en halveer ze. Overgiet de vermicelli met kokend water en laat 3-5 min. staan. Giet af en spoel onder koud stromend water. Verwijder eventueel de bruine puntjes aan de onderkant van de taugé en snijd de limoenen in partjes. Snijd de selderij fijn en pluk de kip in dunne sliertjes, het vel gebruik je niet.

  6. Haal de smaakmakers uit de soep, deze gebruik je niet meer.

  7. Serveer alles in aparte kommetjes, zodat iedereen zijn eigen kom soto kan samenstellen.

  • bereidingstipVervang de hele kip eventueel door 4 kipfilets.
  • achtergrondinfoCaudo (of jaoto) is een gekruide soep die hoogstwaarschijnlijk door vroege Chinese immigranten in Indonesië werd geïntroduceerd en vervolgens aangepast door lokale gemeenschappen, met name de Javanen, om te voldoen aan inheemse smaken en islamitische voedingsregels. Hier is de naam ook veranderd naar Soto. Deze aanpassing leidde tot de creatie van talloze regionale varianten, elk met lokale ingrediënten en kruiden. Het onderzoek identificeert tot wel 75 unieke vormen van soto verspreid over Indonesië, gekenmerkt door verschillen in bouillon, kruiden en toevoegingen. Wij hebben in dit recept meer citroengras gebruikt ter vervanging van de makrut limoenblaadjes.
  • variatietipBreng de soep eventueel op smaak met zoute ketjap of sambal voor een extra pittig accent.
  • algemeenMeer weten over kooktechnieken?
  • Gember gebruiken

    Instructievideo - 01:26 min.

Soto ayam (Indonesische kippensoep)

Indonesische soto, maar dan zelfgemaakt! Een rijke kippenbouillon met verse kruiden, pandanrijst, taugé en gekookte eieren. Serveer alles los, zodat iedereen zijn eigen kom kan samenstellen.

Lekker van Albert Heijn: /allerhande

logo

Dit heb je nodig