Soto Madura (Indonesische soep met rundvlees)
Soto Madura (Indonesische soep met rundvlees)
bewaar
bewaar

Soto Madura (Indonesische soep met rundvlees)

Indonesië kent ontzettend veel soorten soto (soep). Soto ayam, met kip, is misschien wel de bekendste. Deze versie, soto Madura, komt van het gelijknamige eiland en wordt gemaakt met rundvlees.

1 uur bereiden
1 uur 30 min. wachten
pittig
20waarderingen

24 ingrediënten

Aan de slag

1

Doe de runderriblappen, laurierblaadjes, ½ tl zout en 1.2 liter water in een soeppan en breng aan de kook. Laat 1 ½ uur met de deksel op de pan op laag vuur koken. Haal het vlees uit de bouillon en snijd in blokjes van 2 cm.

2

Verhit ondertussen een koekenpan zonder olie of boter op middelhoog vuur. Boen de kurkuma schoon. Rooster al roerend het korianderzaad, de peperkorrels, kemirienoten en ongeschilde kurkuma 5 min. tot de kemirienoten lichtbruin zijn.

3

Houd 2 kemirienoten apart. Doe de rest samen met 8 tenen knoflook, 8 sjalotten, ¾ van de gember en 2 el water in de hakmolen van de staafmixer en maal tot een gladde boemboe. Kneus het dikke gedeelte van de serehstengels met het lemmet van een mes en verwijder de buitenste laag.

4

Snijd de rest van de sjalotten in kwarten. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag en bak de rest van de tenen knoflook met de sjalot in 2-3 min. lichtbruin. Schep uit de pan. Voeg de boemboe toe aan de koekenpan en bak 5-7 min. op middelhoog vuur tot het geurt.

5

Voeg de boemboe en sereh toe aan de bouillon. Snijd de rest van de gember in dunne plakjes en voeg ook toe aan de bouillon. Breng aan de kook en kook zonder deksel 40-45 min. op laag vuur. Voeg de laatste 10 min. de blokjes vlees toe. Breng op smaak met 1 tl zout, de vetsin, 1 el suiker en wat peper.

6

Kook ondertussen de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en laat met de deksel op de pan staan tot gebruik. Kook de eieren in 9 min. hard en halveer. Laat schrikken onder koud stromend water en halveer.

7

Kook de rawitpepers 5 min. in een kleine pan met water. Schep uit het water, bewaar het water. Doe de pepers met de rest van het zout, de apart gehouden kemirienoten, de gebakken knoflook en sjalot en de rest van de suiker in de hakmolen van de staafmixer. Maal tot een gladde sambal. Voeg 6-8 el van het rawitkookvocht toe als de sambal te dik is. De sambal mag vrij vloeibaar zijn.

8

Boen de limoen schoon. Snijd de selderij fijn, de tomaten in partjes en de limoen in kwarten. Haal de laurierblaadjes, gemberplakjes en sereh uit de soep, deze gebruik je niet meer.

9

Verdeel de rijst over 4 kommen en garneer met de tomaat, de spitskool en een ½ ei. Serveer de soep in aparte kommetjes erbij en bestrooi met de gebakken uitjes en selderij. Serveer de sambal en limoenpartjes erbij.

combinatietipLekker met emping.
variatietipVervang voor de variatie de rijst door glasnoedels. Bereid deze volgens de aanwijzingen op de verpakking.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Soto Madura (Indonesische soep met rundvlees)

Indonesië kent ontzettend veel soorten soto (soep). Soto ayam, met kip, is misschien wel de bekendste. Deze versie, soto Madura, komt van het gelijknamige eiland en wordt gemaakt met rundvlees.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig