Snijd ⅓ van de uien en de koriander grof. Doe de gesneden ui, knoflook en ¾ koriander in het hakmolentje en maal met korte pulsen fijn, maar niet tot een pasta. Meng er ⅖ van de olie, het zout, peper, de kurkuma, paprikapoeder, komijn, gemberpoeder en kaneel door. Schep in een schaaltje.
Meng de helft van het kruidenmengsel met het gehakt en rol er met vochtige handen 16 balletjes (per 4 personen) van. Laat staan tot gebruik. Meng de rest van het kruidenmengsel met de cherrytomaten. Hou de tomaten, waar mogelijk, heel.
Snipper de rest van de uien grof. Schil en snijd de peen en aardappelen in plakken van 1 cm. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen, laat het sierlijke puntje zitten.
Verhit de rest van de olie in de tajine op middelhoog vuur. Je kunt ook een hapjespan met deksel gebruiken. Fruit de uien 3-4 min. Verdeel de peen en aardappelschijfjes er in een spiraal, om en om, dakpansgewijs over. Verdeel de sperziebonen, de helft van de olijven en gehaktballetjes erover. Giet het tomaten-kruidenmengsel erover en laat 40-45 min. met de deksel op de tajine zachtjes stoven. Breng op smaak met peper.
Verhit ondertussen een kleine koekenpan zonder olie of boter en rooster de amandelen 2-3 min. Laat afkoelen op een bordje en hak grof.
Bestrooi de tajine met de gehakte amandelen en de rest van de olijven en koriander.
Tajine met gehaktballetjes en cherrytomaten
Deze tajine met gehaktballetjes is kruidig door een mix van kurkuma, komijn, kaneel en gember. De sweet cherry tomaten geven een zoete touch.
- combinatietipLekker met brood, maar het gerecht is dan niet meer glutenvrij.
- achtergrondinfoDe tajine is een stoofgerecht uit de Noord-Afrikaanse keuken, vernoemd naar de aardewerken pot waarin het wordt bereid: de tajine. Ze bestaan er in alle soorten en maten: van vegetarisch tot vis of gezoet met rozijnen en pruimen.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Tajine met gehaktballetjes en cherrytomaten
Deze tajine met gehaktballetjes is kruidig door een mix van kurkuma, komijn, kaneel en gember. De sweet cherry tomaten geven een zoete touch.

hoofdgerecht
4 personen
580 kcal
30 min. bereiden
45 min. wachten
Aan de slag
Snijd ⅓ van de uien en de koriander grof. Doe de gesneden ui, knoflook en ¾ koriander in het hakmolentje en maal met korte pulsen fijn, maar niet tot een pasta. Meng er ⅖ van de olie, het zout, peper, de kurkuma, paprikapoeder, komijn, gemberpoeder en kaneel door. Schep in een schaaltje.
Meng de helft van het kruidenmengsel met het gehakt en rol er met vochtige handen 16 balletjes (per 4 personen) van. Laat staan tot gebruik. Meng de rest van het kruidenmengsel met de cherrytomaten. Hou de tomaten, waar mogelijk, heel.
Snipper de rest van de uien grof. Schil en snijd de peen en aardappelen in plakken van 1 cm. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen, laat het sierlijke puntje zitten.
Verhit de rest van de olie in de tajine op middelhoog vuur. Je kunt ook een hapjespan met deksel gebruiken. Fruit de uien 3-4 min. Verdeel de peen en aardappelschijfjes er in een spiraal, om en om, dakpansgewijs over. Verdeel de sperziebonen, de helft van de olijven en gehaktballetjes erover. Giet het tomaten-kruidenmengsel erover en laat 40-45 min. met de deksel op de tajine zachtjes stoven. Breng op smaak met peper.
Verhit ondertussen een kleine koekenpan zonder olie of boter en rooster de amandelen 2-3 min. Laat afkoelen op een bordje en hak grof.
Bestrooi de tajine met de gehakte amandelen en de rest van de olijven en koriander.
combinatietip:Lekker met brood, maar het gerecht is dan niet meer glutenvrij.
achtergrondinfo:De tajine is een stoofgerecht uit de Noord-Afrikaanse keuken, vernoemd naar de aardewerken pot waarin het wordt bereid: de tajine. Ze bestaan er in alle soorten en maten: van vegetarisch tot vis of gezoet met rozijnen en pruimen.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
3 middelgrote uien
15 g verse koriander
3 tenen knoflook
5 el milde olijfolie
1 tl zout
3 tl gemalen kurkuma (koenjit)
3 tl milde paprikapoeder
3 tl gemalen komijn
2 tl gemberpoeder
2 tl gemalen kaneel
300 g rundergehakt
400 g sweet cherry tomaten in blik
200 g winterpenen
300 g vastkokende aardappelen
150 g verse sperziebonen
100 g groene olijven
40 g biologische geblancheerde amandelen
Dit heb je nodig
staafmixer met hakmolen
tajine of hapjespan met deksel