Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar in water met eventueel zout. Giet af maar, bewaar een kopje kookvocht.
Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak de guancialeblokjes 4 min. op middelhoog vuur. Snipper ondertussen de uien en snijd de knoflook fijn.
Neem de guanciale met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Fruit in dezelfde pan, in het vet van de guanciale, de ui en knoflook 5 min. op laag vuur. Voeg de chilivlokken en tomaten toe en breng aan de kook. Druk met een pollepel de tomaten stuk en verwarm 5 min. Schep ook de guanciale erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep de pasta door de saus. Voeg 50 ml pastawater (per 4 personen) toe en verwarm nog 3 min. Rasp de kaas fijn en strooi over de pasta. Serveer direct.
Pasta alla amatriciana
Pasta alla Amatriciana is een klassiek Italiaans gerecht. De saus uit Amatrice bevat tomaten, guanciale en Pecorino Romano, wat zorgt voor een rijke en hartige smaakcombinatie met spaghetti of bucatini.
- variatietipVoeg voor meer pit extra chilivlokken toe naar smaak.
- combinatietipLekker met basilicum.
- achtergrondinfoDeze pasta is ontstaan in het Italiaanse stadje Amatrice, vlakbij Rome. De saus bestaat altijd uit tomaten, guanciale en schapenkaas. Het wordt vaak geserveerd met bucatini, maar met spaghetti kan ook.
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Gerelateerde recepten
Pasta alla amatriciana
Pasta alla Amatriciana is een klassiek Italiaans gerecht. De saus uit Amatrice bevat tomaten, guanciale en Pecorino Romano, wat zorgt voor een rijke en hartige smaakcombinatie met spaghetti of bucatini.

hoofdgerecht
4 personen
495 kcal
20 min. bereiden
Aan de slag
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar in water met eventueel zout. Giet af maar, bewaar een kopje kookvocht.
Verhit een hapjespan zonder olie of boter en bak de guancialeblokjes 4 min. op middelhoog vuur. Snipper ondertussen de uien en snijd de knoflook fijn.
Neem de guanciale met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Fruit in dezelfde pan, in het vet van de guanciale, de ui en knoflook 5 min. op laag vuur. Voeg de chilivlokken en tomaten toe en breng aan de kook. Druk met een pollepel de tomaten stuk en verwarm 5 min. Schep ook de guanciale erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Schep de pasta door de saus. Voeg 50 ml pastawater (per 4 personen) toe en verwarm nog 3 min. Rasp de kaas fijn en strooi over de pasta. Serveer direct.
variatietip:Voeg voor meer pit extra chilivlokken toe naar smaak.
combinatietip:Lekker met basilicum.
achtergrondinfo:Deze pasta is ontstaan in het Italiaanse stadje Amatrice, vlakbij Rome. De saus bestaat altijd uit tomaten, guanciale en schapenkaas. Het wordt vaak geserveerd met bucatini, maar met spaghetti kan ook.
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 4 personen)
300 g spaghetti
100 g guanciale blokjes
2 rode uien
3 tenen knoflook
½ tl chilivlokken
850 ml San Marzano tomaten in blik
50 g Pecorino Romano