Vietnamese rijstroerbak met gerookte makreel & komkommersalade
De zelfgemaakte dressing en pinda’s geven dit gerecht net dat extraatje; je waant je even in het verre oosten!

Advertentie
Ingrediënten
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- 300 g basmatirijst
- 4 midi komkommers
- 2 Biologische rode uien
- 15 g verse munt
- 4 cm AH Biologisch verse gember
- 1 limoen
- 30 ml vissaus
- 2 el arachideolie
- 2 tl fijne kristalsuiker
- 2 tenen knoflook
- 400 g gesneden prei
- 15 ml sesamolie
- 240 g gerookte makreelfilet
- 50 g ongezouten pinda's
Keukenspullen
- rasp
Advertentie
Bereiden
- Kook de rijst in 8 min. gaar. Giet af en laat met de deksel op de pan staan tot gebruik.
- Snijd ondertussen de komkommers in dunne plakjes. Snijd de rode uien in flinterdunne halve ringen en de muntblaadjes fijn. Schil en rasp de gember. Boen de limoen schoon, rasp de groene schil en pers de vrucht uit.
- Meng de vissaus met de geraspte gember, de helft van de arachideolie, de suiker, 1 tl limoenrasp en 2 el -sap (per 4 personen) tot een dressing. Roer tot de suiker is opgelost en meng met de komkommer, rode ui en de munt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- Snijd de tenen knoflook fijn. Verhit de rest van de arachideolie in de wok of hapjespan en bak de prei en knoflook 2 min. op hoog vuur. Voeg de gekookte rijst en sesamolie toe en bak nog 2 min. al omscheppend mee.
- Verwijder ondertussen het vel van de makreel en snijd de vis in stukken. Verdeel de rijst over borden en verdeel de makreel erover. Hak de pinda’s grof en strooi over het gerecht. Serveer de komkommer-salade erbij.
Tip:
Dit is een Allerhande Box recept.
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 695 kcal
- eiwit 23 g
- koolhydraten 71 g
-
vet 34 g
waarvan verzadigd 8 g - natrium 760 mg
- vezels 7 g
Ook te zien in
Vietnamese rijstroerbak met gerookte makreel & komkommersalade
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Vietnamese rijstroerbak met gerookte makreel & komkommersalade
- 300 g basmatirijst
Kook de rijst in 8 min. gaar. Giet af en laat met de deksel op de pan staan tot gebruik.
- 4 midi komkommers
- 2 Biologische rode uien
- 15 g verse munt
Snijd ondertussen de komkommers in dunne plakjes. Snijd de rode uien in flinterdunne halve ringen en de muntblaadjes fijn.
- 4 cm AH Biologisch verse gember
- 1 limoen
Schil en rasp de gember. Boen de limoen schoon, rasp de groene schil en pers de vrucht uit.
- 30 ml vissaus
- 1 el arachideolie
- 2 tl fijne kristalsuiker
Meng de vissaus met de geraspte gember, de olie, de suiker, 1 tl limoenrasp en 2 el -sap (per 4 personen) tot een dressing.
Roer tot de suiker is opgelost en meng met de komkommer, rode ui en de munt. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
- 2 tenen knoflook
- 1 el arachideolie
- 400 g gesneden prei
Snijd de tenen knoflook fijn. Verhit de rest van de olie in de wok of hapjespan en bak de prei en knoflook 2 min. op hoog vuur.
- 15 ml sesamolie
Voeg de gekookte rijst en sesamolie toe en bak nog 2 min. al omscheppend mee.
- 240 g gerookte makreelfilet
Verwijder ondertussen het vel van de makreel en snijd de vis in stukken. Verdeel de rijst over borden en verdeel de makreel erover.
- 50 g ongezouten pinda's
Hak de pinda’s grof en strooi over het gerecht. Serveer de komkommer-salade erbij.