Mac and chee­se met groen­te van Ja­mie Oli­ver

Mac 'n' cheese goes green! Deze verantwoorde versie van Jamie zit namelijk bomvol groente.

  • hoofdgerecht
  • 6 personen
  • 619 kcal voedingswaarden
    • 30 min. bereiden
    • 30 min. oventijd
(14) waardeer
amerikaans hoofdgerecht Mac 'n' cheese goes green! Deze verantwoorde versie van Jamie zit namelijk bomvol groente. 6 personen
4 14

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • blender
  • ovenschaal (25 x 35 cm)

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de oven voor op 180 °C/ gasovenstand 4. Snijd de prei in de lengte doormidden en was hem goed. Pel de knoflook. Snijd de steel van de broccoli in kleine stukjes en bewaar de roosjes voor later.
  2. Doe de gesneden groenten met de boter in een zware braadpan, zet op matig vuur, ris er de tijmblaadjes bij en blijf 15 minuten regelmatig roeren, of tot ze zacht zijn. Roer er de bloem door, giet vervolgens langzaam de melk erbij en blijf 10 minuten regelmatig roeren, tot de saus gebonden is. Kook de macaroni intussen 5 minuten in een grote pan gezouten kokend water en laat uitlekken.
  3. Rasp de parmezaan en de meeste Goudse kaas bij de saus en meng alles goed. Giet de saus in een blender, doe de spinazie erbij en pureer alles fijn – werk zo nodig in porties. Voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe, roer de saus door de macaroni en de broccoliroosjes, en maak het zo nodig extra smeuïg met een scheutje melk.
  4. Schep de macaroni in de ovenschaal, rasp er de rest van de kaas over, strooi er het amandelschaafsel op en zet de schaal 30 minuten in de oven, of tot er een goudbruin korstje op zit.

variatietip:

Ook lekker met cheddar i.p.v. Goudse kaas

dieettip:

Om het vegetarisch te maken moet je de Parmezaan en andere kazen vervangen door vegetarische harde kaas.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 619 kcal
  • eiwit 29 g
  • koolhydraten 75,1 g
    waarvan suikers 12 g
  • vet 25,1 g
    waarvan verzadigd 12,4 g
  • natrium 360 mg
  • vezels 6,4 g
Tags
Ook te zien in

Mac and cheese met groente van Jamie Oliver

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Mac and chee­se met groen­te van Ja­mie Oli­ver

1
1

Verwarm de oven voor op 180 °C/ gasovenstand 4.

2
2
  • 1 prei
  • 3 tenen knoflook

Snijd de prei in de lengte doormidden en was hem goed. Pel de knoflook.

3
3
  • 400 g aspergebroccoli

Snijd de steel van de broccoli in kleine stukjes en bewaar de roosjes voor later.

4
4
  • 40 g ongezouten roomboter
  • 7½ g verse tijm

Doe de gesneden groenten met de boter in een zware braadpan, zet op matig vuur, ris er de tijmblaadjes bij en blijf 15 minuten regelmatig roeren, of tot ze zacht zijn.

5
5
  • 2 el tarwebloem
  • 1 liter halfvolle melk

Roer er de bloem door, giet vervolgens langzaam de melk erbij en blijf 10 minuten regelmatig roeren, tot de saus gebonden is.

6
6
  • 450 g macaroni

Kook de macaroni intussen 5 minuten in een grote pan gezouten kokend water en laat uitlekken.

7
7
  • 30 g Parmezaanse kaas
  • 150 g belegen Goudse kaas

Rasp de Parmezaan en de meeste Goudse kaas bij de saus en meng alles goed.

8
8
  • 100 g babyspinazie

Giet de saus in een blender, doe de spinazie erbij en pureer alles fijn – werk zo nodig in porties.

9
9

Voeg naar smaak zeezout en zwarte peper toe, roer de saus door de macaroni en de broccoliroosjes, en maak het zo nodig extra smeuïg met een scheutje melk.

10
10
  • 50 g amandelschaafsel

Schep de macaroni in de ovenschaal, rasp er de rest van de kaas over, strooi er het amandelschaafsel op en zet de schaal 30 minuten in de oven, of tot er een goudbruin korstje op zit.

variatietip:

Ook lekker met cheddar i.p.v. Goudse kaas

dieettip:

Om het vegetarisch te maken moet je de Parmezaan en andere kazen vervangen door vegetarische harde kaas.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.