Romige risotto met broccoli
Jamie Oliver weet wat romig is en dat proef je terug in zijn recept van deze risotto met broccoli.

Advertentie
Ingrediënten
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- 1½ liter water
- 3 groentebouillontabletten
- 375 g broccoli
- 1 middelgrote ui
- 2 stuks ansjovisfilets in olijfolie
- 300 g risottorijst
- 7½ g verse peterselie
- 1 citroen
- 2 el olijfolie extra vierge
- 60 g gorgonzola
Advertentie
Bereiden
- Breng het water met de bouillonblokjes aan de kook en zet het vuur laag. Snijd het harde uiteinde van de broccolisteel, snijd de roosjes in kleine stukjes en hak de steel fijn. Pel en snipper de ui en bak hem met de gehakte broccolisteel en 1 eetlepel olijfolie (per 4 personen) in een diepe pan op matig vuur 10 minuten, of tot ze zacht zijn. Voeg al roerend de ansjovis erdoor, gevolgd door de rijst, en bak nog 2 minuten.
- Schep er een soeplepel bouillon bij en wacht al roerend tot het vocht volledig geabsorbeerd is voordat je een nieuwe lepel toevoegt. Na in totaal 16 tot 18 minuten is de rijst gaar. Roer halverwege de gehakte broccoliroosjes erdoor. Strooi ondertussen de geplukte bovenste helft van de peterselie in een vijzel, voeg een snufje zout toe en maal tot een pasta. Pers de citroen erboven uit en werk er de extra vierge olijfolie door.
- Verkruimel het grootste deel van de kaas boven de risotto, pers de rest van de citroen erboven uit, klop alles goed door elkaar en voeg naar smaak peper en zout toe. Voeg een extra lepel bouillon toe om de risotto flink smeuïg te maken, en zet het vuur uit. Leg een deksel op de pan en laat 2 minuten rusten. Verkruimel de rest van de kaas erboven, besprenkel met de peterselieolie en ga aan tafel.
Tip:
7 x anders van Jamie Oliver is verschenen bij Kosmos Uitgevers © Jamie Oliver Enterprises Ltd (2020 7 Ways) Fotografie: Levon Biss
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 478 kcal
- eiwit 15,8 g
-
koolhydraten 70,8 g
waarvan suikers 4,9 g -
vet 16,5 g
waarvan verzadigd 4,5 g - natrium 520 mg
- vezels 5,8 g
Ook te zien in
Romige risotto met broccoli
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Romige risotto met broccoli
- 1½ liter water
- 3 groentebouillontabletten
Breng het water met de bouillonblokjes aan de kook en zet het vuur laag.
- 375 g broccoli
Snijd het harde uiteinde van de broccolisteel, snijd de roosjes in kleine stukjes en hak de steel fijn.
- 1 middelgrote ui
Pel en snipper de ui en bak hem met de gehakte broccolisteel en 1 eetlepel olijfolie in een diepe pan op matig vuur 10 minuten, of tot ze zacht zijn.
- 2 stuks ansjovisfilets in olijfolie
- 300 g risottorijst
Voeg al roerend de ansjovis erdoor, gevolgd door de rijst, en bak nog 2 minuten.
Schep er een soeplepel bouillon bij en wacht al roerend tot het vocht volledig geabsorbeerd is voordat je een nieuwe lepel toevoegt.
Na in totaal 16 tot 18 minuten is de rijst gaar. Roer halverwege de gehakte broccoliroosjes erdoor.
- 7½ g verse peterselie
Strooi ondertussen de geplukte bovenste helft van de peterselie in een vijzel, voeg een snufje zout toe en maal tot een pasta.
- ½ citroen
- 2 el olijfolie extra vierge
Pers de citroen erboven uit en werk er de extra vierge olijfolie door.
- 40 g gorgonzola
- ½ citroen
Verkruimel het grootste deel van de kaas boven de risotto, pers de rest van de citroen erboven uit, klop alles goed door elkaar en voeg naar smaak peper en zout toe.
Voeg een extra lepel bouillon toe om de risotto flink smeuïg te maken, en zet het vuur uit. Leg een deksel op de pan en laat 2 minuten rusten.
- 20 g gorgonzola
Verkruimel de rest van de kaas erboven, besprenkel met de peterselieolie en ga aan tafel.