Pizza Romana

Pizza romana: 't verschil met Napoletaanse pizza zit 'm in het deeg. Maken? Allerhande legt het verschil en hoe je het maakt stap voor stap uit in dit recept. Proef jij het verschil?

750 kcal

(Voedingswaarden)

30 min. bereiden / 12 min. oventijd / 2 uur wachten

13 ingrediënten


Aan de slag


  1. Meng in een kom de gist en suiker met het water. Laat 5 min. staan tot het mengsel begint te schuimen Meng in een grote kom het pizzadeeg, de semola en het zout.

  2. Maak een kuiltje in het midden van het deeg en voeg ⅓ van de olijfolie en het gistmengsel toe. Meng eerst met een vork tot het deeg begint te vormen. Bestuif het werkblad licht met bloem en kneed het deeg in 5 min. tot een elastisch deeg.

  3. Maak een bal van het deeg en laat het in een ingevette kom afgedekt met een vochtige theedoek op een warme plaats 1-1,5 uur rijzen of tot het deeg in omvang is verdubbeld.

  4. Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken (per 4 personen) en maak van elke portie een bal. Laat het deeg afgedekt 30 min rusten. Verwarm de oven voor op 230 °C met de bakplaat erin.

  5. Rol het deeg uit op bakpapier tot een mooie dunne bodem van 25 cm. Dit mag met de hand of met de deegroller.

  6. Snijd de tomaten in blokjes. Scheur de mozzarella in stukjes. Halveer de olijven. Laat de ansjovis uitlekken. Besmeer elke bodem met 2 el passata. Verdeel de mozzarella, tomaat, ansjovis en olijven over de pizza. Besprenkel met de rest van de olijfolie en bak de pizza in 12-15 min gaar en knapperig. Bestrooi met de basilicum.

  • achtergrondinfoEr zijn 2 soorten Italiaans pizzadeeg: Napolitaans en Romeins pizzadeeg. Voor pizza’s in Romeinse stijl bestaat geen officieel recept, maar er zijn wel een paar verschillen met hoe een Napolitaanse pizza wordt gemaakt. De verschillen zitten in hoe de Romeinen en de Napolitanen hun deeg maken, bewerken en bakken. Het Napolitaanse deeg is vochtiger en bevat geen vetstoffen. Het wordt gemaakt van water, bloem, zout en gist. Romeinen gebruiken dezelfde basis, maar voegen wel vetstoffen toe aan het deeg, namelijk olijfolie. Dit zorgt ervoor dat het deeg meer kleur krijgt en knapperiger wordt tijdens het bakken. Ook in het rijzen verschilt het deeg van elkaar. Napolitanen laten het in 2 fasen rijzen. Romeinen hebben hier geen vaste methode voor. Het laatste verschil is de vorm. Een Napolitaanse pizza is altijd rond en een Romeinse pizza kan allerlei vormen hebben, soms zelfs vierkant.
  • algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Pizza Romana

Pizza romana: 't verschil met Napoletaanse pizza zit 'm in het deeg. Maken? Allerhande legt het verschil en hoe je het maakt stap voor stap uit in dit recept. Proef jij het verschil?

Lekker van Albert Heijn: /allerhande

logo

Dit heb je nodig