Chow­der met ge­rook­te ma­kreel van Yvet­te van Bo­ven

Deze soep is zo goed gevuld, het lijkt wel een stoof.

  • hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 715 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 10 min. wachten
(14) waardeer
amerikaans hoofdgerecht Deze soep is zo goed gevuld, het lijkt wel een stoof. 4 personen
4 14

Advertentie

Ingrediënten

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Snipper de uien. Halveer de prei in de lengte, was onder stromend water en snijd in ringen. Halveer de winterpeen in de lengte en snijd de helften in plakjes van een ½ cm dik. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1 cm.
  2. Verhit de boter in een soeppan en bak de ui, prei en winterpeen 4 min. op laag vuur. Ze mogen niet kleuren. Ris de blaadjes van de takjes tijm erboven en voeg de laurierblaadjes en aardappelblokjes toe. Bak 3 min. mee
  3. Maak de bouillon. Laat de bouillontabletten oplossen in het hete water. Schenk de bouillon bij de aardappelblokjes tot ze onder staan. Voeg, als ze nog niet onder staan, nog wat water toe. Breng het geheel aan de kook en laat de soep 15 min. koken tot de aardappelblokjes gaar zijn. Roer in de pan met een houten lepel, zodat sommige aardappelblokjes stuk gaan, maar niet allemaal. De blokjes die fijngeduwd worden zorgen voor binding in de soep.
  4. Breek de makreelfilet in stukken en doe samen met de slagroom in de soep. Houd nog 5 min. tegen de kook aan en zet dan het vuur uit. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Laat de soep nu zeker 10 min. staan, maar liever een halve dag.
  5. Snijd de peterselie en bieslook fijn. Verwarm de soep vlak voor serveren tot tegen de kook, maar laat de soep niet meer koken. Schep eerst wat aardappelen, groenten en vis uit de pan in het midden van de borden of kommen. Schep daarna de romige soep eromheen. Bestrooi met de peterselie en bieslook.

bereidingstip:

Je kunt de soep 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm de soep op laag vuur.

serveertip:

Lekker met knapperig bruin brood.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 715 kcal
  • eiwit 34 g
  • koolhydraten 27 g
  • vet 51 g
    waarvan verzadigd 26 g
  • natrium 2.280 mg
  • vezels 7 g
Tags
Ook te zien in

Chowder met gerookte makreel van Yvette van Boven

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Chow­der met ge­rook­te ma­kreel van Yvet­te van Bo­ven

1
1
  • 2 middelgrote uien
  • 1 prei

Snipper de uien. Halveer de prei in de lengte, was onder stromend water en snijd in ringen.

2
2
  • 300 g winterpenen

Halveer de winterpeen in de lengte en snijd de helften in plakjes van een ½ cm dik.

3
3
  • 400 g vastkokende aardappelen

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van 1 cm.

4
4
  • 25 g ongezouten roomboter

Verhit de boter in een soeppan en bak de ui, prei en winterpeen 4 min. op laag vuur. Ze mogen niet kleuren.

5
5
  • 2 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes

Ris de blaadjes van de takjes tijm erboven en voeg de laurierblaadjes en aardappelblokjes toe. Bak 3 min. mee

6
6
  • 3 visbouillontabletten
  • 1½ liter heet water

Maak de bouillon. Laat de bouillontabletten oplossen in het hete water.

7
7

Schenk de bouillon bij de aardappelblokjes tot ze onder staan. Voeg, als ze nog niet onderstaan, nog wat water toe.

8
8

Breng het geheel aan de kook en laat de soep 15 min. koken tot de aardappelblokjes gaar zijn.

9
9

Roer in de pan met een houten lepel, zodat sommige aardappelblokjes stuk gaan, maar niet allemaal.

10
10

De blokjes die fijngeduwd worden, zorgen voor binding in de soep.

11
11
  • 500 g graatloze gerookte makreelfilets
  • 250 g verse slagroom

Breek de makreelfilet in stukken en doe samen met de slagroom in de soep.

12
12

Houd nog 5 min. tegen de kook aan en zet dan het vuur uit. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

13
13

Laat de soep nu zeker 10 min. staan, maar liever een halve dag.

14
14
  • 7½ g verse platte peterselie
  • 10 g verse bieslook

Snijd de peterselie en bieslook fijn.

15
15

Verwarm de soep vlak voor serveren tot tegen de kook aan, maar laat de soep niet meer koken.

16
16

Schep eerst wat aardappelen, groenten en vis uit de pan in het midden van de borden of kommen

17
17

Schep daarna de romige soep eromheen. Bestrooi met de peterselie en bieslook.

bereidingstip:

Je kunt de soep 1 dag van tevoren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast en verwarm de soep op laag vuur.

serveertip:

Lekker met knapperig bruin brood.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.