Pompoensoep
Pompoensoep! Deze klassieker is lekker met een lepeltje crème fraîche erop voor een extra romig effect.

Advertentie
Ingrediënten
Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
- 1½ kg flespompoen
- 2 middelgrote uien
- 2 tenen knoflook
- 250 g winterpenen
- 4 el milde olijfolie
- 2 gedroogde laurierblaadjes
- 2 tl gemalen komijn
- 1 groentebouillontablet
- 1 liter kraanwater
- 2 tl tabasco
- 125 g crème fraîche
Keukenspullen
- staafmixer
Advertentie
Bereiden
- Halveer de pompoen en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel. Snijd het vruchtvlees in stukken. Snijd de uien en knoflook grof en de winterpeen in plakken.
- Verhit de olie in een grote soeppan. Voeg de pompoen, ui, knoflook en winterpeen toe en bak 5 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Voeg de laurierblaadjes en komijn toe en bak 1 min. mee. Voeg de bouillontablet en het water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 30 min. zachtjes koken.
- Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met de tabasco, peper en eventueel zout. Verdeel over diepe borden of kommen en schep op elke portie een lepel crème fraîche.
serveertip:
Lekker met een topping van gehakte ongezouten notenmix of in stukjes gebroken kaaskoekjes met roomboter. Serveer in een apart bakje bij de soep.
serveertip:
Serveer de soep eens met een verse-kruidenolie. Pureer daarvoor (per 4 personen) 10 g platte peterselie, 5 g bieslook en 100 ml milde olijfolie in een hoge beker met een staafmixer.
bewaartip:
Je kunt de soep van tevoren maken. Laat afkoelen en bewaar maximaal 3 maanden in de vriezer. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst.
kookstaptip:
Ga je voor gemak? Maak de soep dan met 1.2 kilo kant-en- klare pompoenstukjes (zak 400 g).

Pompoensoep
Advertentie
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
- energie 300 kcal
- eiwit 4 g
-
koolhydraten 30 g
waarvan suikers 8 g -
vet 17 g
waarvan verzadigd 6 g - natrium 360 mg
- vezels 6 g
Pittigheid
Ook te zien in
Pompoensoep
terug naar receptLet op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips
Pompoensoep
- 1½ kg flespompoen
Halveer de pompoen en verwijder de zaden en draderige binnenkant met een lepel.
Snijd het vruchtvlees in stukken.
- 2 middelgrote uien
- 2 tenen knoflook
- 250 g winterpenen
Snijd de uien en knoflook grof en de winterpeen in plakken.
- 4 el milde olijfolie
Verhit de olie in een grote soeppan. Voeg de pompoen, ui, knoflook en winterpeen toe en bak 5 min. op middelhoog vuur. Roer regelmatig.
- 2 gedroogde laurierblaadjes
- 2 tl gemalen komijn
Voeg de laurierblaadjes en komijn toe en bak 1 min. mee.
- 1 groentebouillontablet
- 1 liter kraanwater
Voeg de bouillontablet en het water toe en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat 30 min. zachtjes koken.
Verwijder de laurierblaadjes.
- 2 tl tabasco
Pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met de tabasco, peper en eventueel zout.
- 125 g crème fraîche
Verdeel over diepe borden of kommen en schep op elke portie een lepel crème fraîche.
serveertip:
Lekker met een topping van gehakte ongezouten notenmix of in stukjes gebroken kaaskoekjes met roomboter. Serveer in een apart bakje bij de soep.
serveertip:
Serveer de soep eens met een verse-kruidenolie. Pureer daarvoor (per 4 personen) 10 g platte peterselie, 5 g bieslook en 100 ml milde olijfolie in een hoge beker met een staafmixer.
bewaartip:
Je kunt de soep van tevoren maken. Laat afkoelen en bewaar maximaal 3 maanden in de vriezer. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bewaarbakje, zodat de soep bij het vriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst.
kookstaptip:
Ga je voor gemak? Maak de soep dan met 1.2 kilo kant-en- klare pompoenstukjes (zak 400 g).