Knapperige bladerdeeghapjes met een lekker hartige vulling: pasteitjes zijn terug! Bij de borrel of – in het groot – als maaltijd, met pasteitjes sla je nooit de plank mis. Allerhande onthult de lekkerste recepten.

Pastei, pasté, pastada
Een pastei is oorspronkelijk een gebakje van deeg met een vulling van vlees. Er zijn in Nederland teksten uit de veertiende eeuw gevonden, die al vertellen over het eten van 'pasteiden'. Het woord zelf komt van het Franse 'pasté', dat weer afgeleid is van het Latijnse 'pastada' dat 'gebak van deeg' betekende. Het eten van knapperig gevuld hartig deeggebak gaat dus terug naar de Romeinse tijd.

Pasteitjes van bladerdeeg
Aan het begin van de negentiende eeuw was er een Franse bakker die per abuis het moderne bladerdeegpasteitje uitvond. In plaats van gewoon korstdeeg gebruikte hij per ongeluk bladerdeeg dat in de oven zorgde voor luchtige torentjes van gebak. Zo luchtig dat de pasteitjes ook wel de naam 'vol-au-vent' kregen, letterlijk 'vliegt op de wind'. In België heeft 'vol-au-vent' een andere betekenis gekregen. Daar bedoelen ze de pasteivulling mee.

Pasteitjes vullen
Traditioneel worden pasteitjes gevuld met een vleesragout. Nog steeds is dat een heerlijke combinatie. Zelf ragout maken is een uitdaging voor culinaire lekkerbekken. Je hebt wat geduld nodig, maar het resultaat is ongekend. Bekijk de kookles ragout en verbluf jezelf met de lekkerste pasteivulling die je je maar kunt wensen.

Tegenwoordig vullen we zowel kleine als grote pasteien ook met allerlei andere ingrediënten. Er bestaan zelfs pasteitjes met een zoete roomvulling. Je kunt ervoor kiezen eerst bakjes van bladerdeeg te maken en die vervolgens te vullen met een mengsel groenten of vlees naar keuze. Of je vouwt de vulling in het deeg en plakt het deeg rondom goed dicht. Zo bak je de pastei met vulling en al in één keer af.

Lees meer

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.