Crêpes
Crêpes

Crêpes

Crêpes zijn heerlijk flinterdunne flensjes gemaakt op een basis van eieren, bloem en melk. Origineel uit Frankrijk is dit iconische gerecht in al haar vormen inmiddels niet meer weg te denken uit de Belgische keuken.

Crêpes Suzette maken

Crêpes Suzette maken

Ingrediënten

4 personen

3

middelgrote eieren

120 g

tarwebloem

8 g

vanillesuiker

1 mespunt

zout

200 ml

halfvolle melk

80 ml

kraanwater

300 ml

vers sinaasappelsap

50 ml

citroensap

125 g

donkere basterdsuiker

60 g

ongezouten roomboter

4 el

sinaasappellikeur

  1. Splits 1/3 van de eieren, alleen de eidooier wordt gebruikt. Zeef de bloem in een kom en meng de vanillesuiker en het zout erdoor. Maak in het midden een kuil en doe de rest van de eieren en de eidooier erin. Voeg al roerend de melk en het water toe en klop met een garde tot een glad beslag. Laat afgedekt in de koelkast minimaal 1 uur rusten.
  2. Breng in een pan het sinaasappelsap, citroensap en de bruine suiker aan de kook. Laat 8-10 min. zachtjes koken tot een gebonden saus en laat afkoelen. Smelt de helft van de boter en roer dit door het beslag.
  3. Laat een koekenpan goed heet worden en verhit een klontje boter. Schep zoveel beslag in de pan dat de bodem net bedekt is en laat het al draaiend over de pan uitvloeien. Bak beide kanten van de crêpe goudbruin en laat hem op een bord glijden. Bak zo ook de andere crêpes.
  4. Verwarm de sinaasappel-citroensaus in de koekenpan op laag vuur. Vouw de crêpes op in vieren en leg ze een voor een in de saus. Zorg dat de crêpes goed door de saus zijn gewenteld. Schenk de sinaasappellikeur in een grote soeplepel. Houd een vlam bij de drank om te flamberen. Giet de brandende drank over de crêpes en serveer direct.
Hoe maak je echte Franse crêpes?

Hoe maak je echte Franse crêpes?

Het kenmerkende van Franse crêpes is dat ze dun zijn, daarom is het belangrijk om naast dun beslag een koekenpan met lage rand te gebruiken die niet te klein is, zodat je de crêpes makkelijk kunt spreiden en keren. Neem dus in elk geval de grootste en platste koekenpan die je hebt mét anti-aanbaklaag. Ook zijn zaken zoals het gebruik van échte boter tijdens het bakken en het laten rusten van het beslag belangrijk, maar deze tips vind je natuurlijk ook terug in onze crêpes-recepten.

Hoe bewaar je crêpes?

Je kan crêpes tot maximaal 2 dagen bewaren in de koelkast. Wil je ze langer bewaren? Dan kun je ze het beste invriezen: daar blijven ze tot wel 3 maanden goed. Dit doe je door tussen elke crêpe een stukje bakpapier te leggen zodat ze niet aan elkaar vriezen. Daarna verpak je ze luchtdicht in bijvoorbeeld een diepvrieszak. Wanneer je de crêpes op wil eten kan je ze gewoon opwarmen in een koekenpan, oven of magnetron.

Hoe bewaar je crêpes?