Pruimen
Pruimen

Pruimen

In een taart, chutney of gewoon zo als tussendoortje: pruimen zijn veelzijdige vruchten die vooral in de nazomer volop verkrijgbaar zijn. Versgeplukt is-ie heerlijk, maar ook gedroogd is de pruim prima te pruimen.

Pruimenjam

Pruimenjam

  1. Halveer de pruimen, draai de helften in tegengestelde richting en verwijder de pit. Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  2. Boen de sinaasappel schoon. Rasp de oranje schil en pers de vrucht uit.
  3. Doe 1½ el van de sinaasappelrasp en 125 ml sinaasappelsap, de rode port, geleisuiker en pruimen in een pan met dikke bodem. Laat op laag vuur ca. 5 min. koken.
  4. Schenk de jam in de pot(ten) en vul ze tot de rand. Sluit af zolang de jam nog warm is en laat de pot(ten) omgekeerd afkoelen.
Welke pruimensoorten zijn er?

Welke pruimensoorten zijn er?

Er zijn tientallen verschillende soorten pruimen, waarvan de reine victoria, opal en reine claude misschien wel de bekendste soorten zijn. De reine victoria is zoet, aromatisch en heeft een rood-paars-oranje schil. Opal-pruimen zijn heel sappig, hebben een paarse schil en zijn perfect om bijvoorbeeld jam mee te maken. Reine claude-pruimen zie je vooral in Frankrijk veel, maar liggen hier ook in de winkels. Ze hebben een groene schil en smaken honingachtig.

Zijn pruimen gezond?

Net als andere soorten groente en fruit staan pruimen in de Schijf van Vijf. Pruimen passen dus goed in een gezond eetpatroon. Pruimen vallen onder de categorie ‘steenfruit’, een verzamelnaam voor vruchten met een pit in het hart.

Zijn pruimen gezond?
Pruimen: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Pruimen: hoe bewaren, invriezen en opwarmen?

Pruimen invriezen kan. De makkelijkste manier om dat te doen, is door eerst de pit van de verse pruimen te verwijderen en ze in parten te snijden. Leg de parten op een bakplaat of dienblad dat in de vriezer past en vries ze ongeveer 2 uur in. Zodra ze bevroren zijn, plakken de partjes niet meer aan elkaar en kun je ze in ziplockzakjes of diepvriesbakjes doen. In de vriezer zijn de partjes 12 maanden houdbaar. Haal ze de avond voor gebruik uit de vriezer om ze te laten ontdooien. Verse pruimen kun je 4 dagen bewaren, het liefst op een koele plek.