bewaar
Custardtoetje met bladerdeeg en pruimen
Custardtoetje met bladerdeeg en pruimen
bewaar

Custardtoetje met bladerdeeg en pruimen

Fan van gele room? Dan is dit custardtoetje met bladerdeeg en pruimen iets voor jou.

25 min. bereiden
12 min. oventijd
0waarderingen

Ingrediënten

4 personen

20 g

ongezouten roomboter

40 g

ongezouten pistachenoten

2 plakjes

diepvries roomboterbladerdeeg

1

vanillestokje

500 ml

volle melk

50 ml

verse slagroom

500 g

verse pruim

75 g

kristalsuiker

4

middelgrote eieren

1 el

maizena

Dit heb je nodig

  • bakkwastje

  • bakpapier

Fan van gele room? Dan is dit custardtoetje met bladerdeeg en pruimen iets voor jou.

Aan de slag

1

Verwarm de oven voor op 180 °C. Smelt de boter in een steelpan. Hak ondertussen de pistachenoten fijn. Prik de vellen bladerdeeg in met een vork, bestrijk ze licht met de gesmolten boter en bestrooi met een dunne laag pistachenoten (houd de rest apart). Snijd elk plakje bladerdeeg in 4 stroken en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de stengels in 12-14 min. goudbruin en gaar.

2

Halveer ondertussen het vanillestokje in de lengte en schraap het merg eruit. Verwarm de melk en slagroom met het vanillemerg en het -stokje tot net tegen de kook aan. Laat ca. 8 min. trekken onder regelmatig roeren.

3

Halveer ondertussen de pruimen en verwijder de pit. Snijd de pruimen in kwarten en bestrooi met ⅓ van de suiker. Splits de eieren. De eiwitten worden niet gebruikt. Klop de eidooiers met de maizena en de rest van de suiker los met een garde.

4

Haal het room-melkmengsel van het vuur en verwijder het vanillestokje. Schenk het warme roommengsel in een dun straaltje bij de eidooiers onder stevig kloppen met een garde.

5

Schenk het mengsel terug in de steelpan en verwarm onder voortdurend roeren ca. 6 min. op middelhoog vuur. De custard is goed als hij aan een pollepel blijft plakken en een streep die je daarop trekt met je vinger niet doorloopt.

6

Verdeel de nog warme custard over de kommen. Schep in elke kom wat gesuikerde pruimen en leg op elke kom 2 pistachestengels. Bestrooi de toetjes met de rest van de pistache.

bewaartipEiwitten kun je goed invriezen, zodat je ze op een later moment kunt gebruiken voor een ander gerecht. In de vriezer kun je eiwitten een maand bewaren.

variatietipHet Nederlandse pruimenseizoen loopt tot begin september. Geen Nederlandse pruimen in de winkel? Met AH Pluot pruimen is dit gerecht ook heerlijk.