Druiven van leverancier Karsten

Wanneer je bij Albert Heijn witte, pitloze druiven uit Zuid-Afrika ziet liggen, dan zijn ze van leverancier Karsten. Dit kunnen de Prime, Sugraone of Thompson Seedless druiven zijn. Karsten levert daarnaast rode, pitloze druiven zoals Flame en Crimson. Deze gedijen goed in het woestijnklimaat, waar het overdag al snel 35 graden of meer is. Met metingen wordt beoordeeld hoeveel water nodig is.

Project schoolprogramma's

Werknemers van Karsten komen uit de wijde omtrek. Samen met de AH Foundation heeft Karsten twaalf openbare scholen verbeterd. Met zijn hulp zijn klaslokalen ingericht, computers aangeschaft en bibliotheken gevuld.

Enkele scholen hebben kookgelegenheden en groentetuinen om alle kinderen elke dag van een vers bereide maaltijd te voorzien. Om de onderwijskwaliteit te waarborgen, heeft de AH Foundation ook hulpleerkrachten gefinancierd en een bijscholingsprogramma voor leraren opgezet.

Rozen van Oserian

Oserian was de eerste rozenteler in Afrika die een Fairtrade-label mocht voeren. Samen met andere belangrijke keurmerken zoals MPS-SQ en ETI stelt dat Albert Heijn in staat om haar klanten de rozen met recht te verkopen als 'eerlijke bloemen'. Deze rozen zijn geteeld met respect voor milieu en mens. Tijdens het telen van de rozen worden sociale standaarden voor medewerkers in acht genomen.

Project Betere faciliteiten

Samen met de Albert Heijn Foundation heeft Oserian bestaande crèches, scholen en klinieken kunnen opknappen. Ze zijn nu uitgerust om honderden mama’s uit de omgeving te helpen, om 1.500 kinderen dagelijks dichtbij huis goed onderwijs te laten volgen en om degelijke gezondheidszorg te verlenen. Ook in naburige gemeenschappen verbetert de rozenkweker de leefomstandigheden, bijv. door het aanleggen van toegangswegen en watervoorzieningen.

Peulen, sugar snaps en passiefruit van Selby Enterprises

Het klimaat en de bodemgesteldheid van Zimbabwe zorgen samen met de expertise van Selby voor de beste kwaliteit peulen en sugar snaps. Klanten van Albert Heijn vinden in de zomer die Zimbabwaanse peultjes en sugar snaps in hun winkel. Selby levert ook passiefruit aan Albert Heijn en doet dat bijna het hele jaar rond.

Project Huisvesting

In Zimbabwe wonen veel mensen in hutten van hout, modder en gras. Dat gold zo ook voor veel medewerkers van Selby. De groente- en fruitleverancier sloeg met de AH Foundation de handen ineen om de leefomstandigheden van zijn medewerkers te verbeteren. Er zijn stenen huizen gebouwd met een metalen dak, verschillende kamers, elektriciteit, stromend water, spoeltoiletten, wastafels en afvalbakken.

Tropische fruitsalades van Blue Skies

Blokjes mango, meloen en papaja, stukjes kokosnoot en ananas, granaatappelpitjes: Blue Skies heeft een breed gamma aan ingrediënten voor verschillende verse fruitsalades. Als het fruit vandaag wordt geoogst, wordt het morgen gesneden, direct verpakt en naar Europa gevlogen. Overmorgen ligt het dan vers en klaar in onze winkels!

Project Basisvoorzieningen

De medewerkers van Blue Skies leven met hun families verspreid over dorpjes en gehuchten waar veel basisvoorzieningen ontbraken. Met een toiletblok, klaslokalen of watervoorzieningen konden Blue Skies en de AH Foundation in die dorpen het verschil maken. Door de bouw van drie nieuwe klaslokalen in het dorp Dobro steeg de aanwezigheid van leerlingen met 70%. Een waterput voor de inwoners van Krabokesse geeft kinderen de kans om naar school te gaan, in plaats van te zeulen met jerrycans naar een klein riviertje kilometers ver weg. Elk jaar bereiken al deze projecten zo'n 20.000 mensen. Veel daarvan zoeken hun toekomst in het multifunctionele agrarisch trainingscentrum, dat Blue Skies ook weer in samenwerking met de AH Foundation heeft opgezet.

Blauwe bessen van Royal Agri Maroc

Pluksters van Royal Agri Maroc oogsten iedere blauwe bes heel zorgvuldig met een gehandschoende hand. Daarna gaan de bessen direct naar een gekoelde ruimte. Tijdens het sorteren, verpakken en vervoeren tot aan de koelschappen van Albert Heijn, wordt die koelketen niet meer onderbroken. Dat behoudt de kwaliteit en smaak optimaal!

Project Onderwijs

De blauwe bessen brengen in de wijde omgeving van Lalla Mimouna economische vooruitgang. De werkgelegenheid die dit oplevert helpt de families in de vele dorpen rond de velden. De AH Foundation en Royal Agri Maroc dragen bij aan die vooruitgang door openbare scholen te renoveren, leerkrachten aan te trekken en honderden kinderen huiswerkbegeleiding te bieden.

Sweetheart rozen van Khal Amazi

In de maanden november tot en met april is de beschikbaarheid van de kleinere Sweetheart rozen erg groot. Dat sluit uitstekend aan bij de grote vraag van onze klanten naar een betaalbaar bosje rozen van uitstekende kwaliteit. Kwaliteit is alles waar het bij Khal Amazi om draait. Met een zeer toegewijd team van vaste medewerkers worden er iedere dag roosjes geoogst, en gekoeld vervoerd naar Nederland en België. Het proces van snel koelen en de koelketen gesloten houden, zorgt ervoor dat deze Sweetheart roosjes wel 10 dagen lang mooi blijven bij jou thuis in een vaas!

Project Sportvelden

Een van de grootste behoeften van de werknemers van Khal Amazi was een sportfaciliteit geschikt voor o.a. voetbal, korfbal en volleybal, voor zowel vrouwen als mannen. Khal Amazi heeft 3, naast elkaar gelegen boerderijen. Uit oogpunt van maximale impact en om zo snel mogelijk op een eerlijke manier alle medewerkers te kunnen bereiken hebben we gekozen voor gelijktijdige uitvoering op alle 3 de boerderijen.

De sportvelden worden ondertussen intensief gebruikt en aan de voorziening van sanitair in alle woningen wordt hard gewerkt. Na voltooiing zullen er trainingen aangeboden worden aan alle werknemers en hun families over persoonlijke hygiëne, watergebruik en gebruik van de nieuwe sanitaire voorzieningen.

Blue Nile

Blue Nile is de meest recente deelnemer aan de AH Foundation. Er wonen zo'n 40.000 mensen in het dorp Al-Heish, en er zijn 2 lagere scholen (in totaal ongeveer 600 leerlingen) en een jeugdclub. Blue Nile heeft na overleg met de werknemers en de lokale autoriteiten besloten om te investeren in de aanschaf van 20 computers en 2 printers. Die zijn geïnstalleerd en de school is aangesloten op het internet. Alle leerkrachten hebben een computertraining mogen volgen, zodat leerlingen lessen en huiswerk met gebruik van computers kunnen maken.

Daarnaast is er geïnvesteerd in het opknappen van het clubgebouw, de toiletten en is er een nieuw grasveld aangelegd. Een goed lopende jeugdclub wordt als zeer belangrijk gezien, omdat het de jeugd van de straat houdt, de saamhorigheid bevordert en omdat sporten gezond is!

Fruit van Leco Fruit

Leco Fruit biedt werk aan 320 voltijdse werknemers in de fabriek, samen met 2.000 seizoenarbeiders uit de omringende gemeenschap. Landbouw vindt plaats op de hooglanden van Madagascar en wordt beheerd door een team van 500 man technisch personeel afkomstig uit de lokale rurale gemeenschappen die 14.000 kleinere boeren ondersteunen met diensten als agronomische opleidingen, demonstraties en instructies over planten, verbouwen en oogsten. De verwerking van geoogste producten is momenteel gevestigd in Antananarivo, waar een combinatie van moderne apparatuur en arbeidsintensieve toepassing op groentes een hoge kwaliteit garandeert.

Project Computers

In Madagascar, een van de armste landen ter wereld, zijn nauwelijks scholen die de beschikking hebben over moderne leerhulpmiddelen zoals computers en toegang tot het internet. Goed onderwijs is de sleutel voor blijvende ontwikkeling, waarbij met name gekeken wordt naar de jonge generatie om deze een positievere toekomst te geven. De meerderheid van de medewerkers van Leco Fruit woont met hun families in Tanjombato, Antananarivo. Hier zijn twee compleet ingerichte computerlokalen gerealiseerd waar technologielessen worden aangeboden aan kinderen van 10 tot 16 jaar.