Geschiedenis van Albert Heijn

De Albert Heijn-winkels zoals je die nu kent, zijn voortgekomen uit een klein kruidenierswinkeltje in Oostzaan. Het begon allemaal toen de 21-jarige Albert Heijn in 1887 de winkel van zijn vader overnam.

Uitbreiding en vernieuwing

De jonge Albert breidde zijn zaak al gauw uit met een winkel in Purmerend en begon met de verkoop van zelfgebakken koekjes en zelfgebrande koffie. Ook zijn totale assortiment bouwde hij verder uit, zodat in zijn zaken altijd een ruime keuze was.

In 1910 stond de naam Albert Heijn op meer dan 10 filialen. Nog eens 8 jaar later zette Albert Heijn de belangrijke stap om artikelen onder zijn eigen naam te gaan verkopen. De winkelketen groeide in de jaren daarna verder uit en kwam keer op keer met nieuwe producten en meer service.

Eerste supermarkt

In 1952 opende de winkelketen Albert Heijn de eerste zelfbedieningszaak in Nederland. Een revolutie: klanten werden niet meer één voor één bediend, maar konden zelf met een mandje langs de schappen lopen. Niet lang daarna volgden nog 5 Albert Heijn-supermarkten. Uiteindelijk groeit Albert Heijn uit tot de grootste kruidenier van Nederland, met op heden meer dan 850 winkels en een webwinkel.

Betrouwbaar, kwaliteit en service

Het enthousiasme van Albert Heijn en zijn principes betrouwbaarheid, kwaliteit en service, waren de basis voor het succesverhaal dat leidde tot de Albert Heijn-supermarktketen van vandaag. En tot op de dag van vandaag dragen we deze principes hoog in het vaandel.

Een winkel voor iedereen

Ook de wens van onze oprichter om een winkel voor iedereen te zijn, is voor ons een richtsnoer. Ooit sprak hij: 'Arm en rijk moeten bij mij hun boodschappen kunnen doen.' Nog steeds staan we achter deze uitspraak. Albert Heijn is er voor iedereen: een winkel waarin het alledaagse betaalbaar en het bijzondere bereikbaar is.

Onze geschiedenis in detail