Glu­ten­vrije ge­vul­de spe­cu­laas

Glutenvrije gevulde speculaas? Sinterklaas slaat niemand over.

  • gebak
  • 12 personen
  • 310 kcal voedingswaarden
    • 25 min. bereiden
    • 1 uur wachten
    • 35 min. oventijd
(0) waardeer
hollands gebak Glutenvrije gevulde speculaas? Sinterklaas slaat niemand over. 12 personen

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • vershoudfolie
  • keukenmachine
  • deegroller
  • bakpapier
  • bakvorm (20 x 20 cm)
  • bakkwast

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Meng het glutenvrije zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker, speculaaskruiden en het zout. Snijd de koude boter in blokjes en voeg toe. Splits de helft van de eieren en voeg het eiwit toe. Houd het eigeel achter. Kneed met koele handen tot een samenhangend deeg. Vorm er een bal van, verpak in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de oven voor op 170 °C. Maal 150 g van de amandelen met de kristalsuiker fijn in de keukenmachine. Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en voeg het rasp samen met het tweede ei toe.
  3. Bestuif het werkblad met wat glutenvrij bakmeel en rol met de deegroller ⅔ van het deeg uit tot een lap van 24 x 24 cm. Bekleed de bakvorm met bakpapier en daarna met de lap deeg. Verdeel de spijs gelijkmatig over het deeg in de vorm. Rol de rest van het deeg uit tot een lap ter grootte van de vorm en leg op de spijs. Druk de randen goed aan.
  4. Klop het eigeel los. Bestrijk de bovenkant met behulp van de bakkwast met het eigeel. Duw de rest van de amandelen in het deeg en bak de gevulde speculaas 35 min. in het midden van de oven. Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen op een rooster.

allergietip:

LET OP! Alleen de garneeramandelen (bakje 95 g) zijn glutenvrij. Andere amandelen kunnen sporen van gluten bevatten.

Advertentie

Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
  • energie 310 kcal
  • eiwit 5 g
  • koolhydraten 34 g
    waarvan suikers 19 g
  • vet 17 g
    waarvan verzadigd 7 g
  • natrium 120 mg
  • vezels 2 g
Tags
Ook te zien in

Glutenvrije gevulde speculaas

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal personen waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Glu­ten­vrije ge­vul­de spe­cu­laas

1
1
  • 250 g AH Vrij van gluten zelfrijzend bakmeel
  • 125 g donkere basterdsuiker
  • 2 el koek- en speculaaskruiden
  • ½ tl zout

Meng het glutenvrije zelfrijzend bakmeel met de basterdsuiker, speculaaskruiden en het zout.

2
2
  • 150 g ongezouten roomboter
  • 1 middelgroot ei

Snijd de koude boter in blokjes en voeg toe. Splits het ei en voeg het eiwit toe. Houd het eigeel achter. Kneed met koele handen tot een samenhangend deeg.

3
3

Vorm er een bal van, verpak in vershoudfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.

4
4

Verwarm de oven voor op 170 °C.

5
5
  • 150 g blanke garneeramandelen
  • 120 fijne kristalsuiker

Maal de amandelen met de kristalsuiker fijn in de keukenmachine.

6
6
  • 1 citroen
  • 1 middelgroot ei

Boen de citroen schoon, rasp de gele schil en voeg het rasp samen met het tweede ei toe.

7
7

Bestuif het werkblad met wat glutenvrij bakmeel en rol met de deegroller ⅔ van het deeg uit tot een lap van 24 x 24 cm.

8
8

Bekleed de bakvorm met bakpapier en daarna met de lap deeg. Verdeel de spijs gelijkmatig over het deeg in de vorm.

9
9

Rol de rest van het deeg uit tot een lap ter grootte van de vorm en leg op de spijs. Druk de randen goed aan.

10
10

Klop het eigeel los. Bestrijk de bovenkant met behulp van de bakkwast met het eigeel.

11
11
  • 40 g blanke garneeramandelen

Duw de rest van de amandelen in het deeg en bak de gevulde speculaas 35 min. in het midden van de oven.

12
12

Neem uit de oven en laat helemaal afkoelen op een rooster.

allergietip:

LET OP! Alleen de garneeramandelen (bakje 95 g) zijn glutenvrij. Andere amandelen kunnen sporen van gluten bevatten.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.