Vegan aardbeientaart
Vegan aardbeientaart

Vegan aardbeientaart

Het ultieme zomergebak in een vegan jasje.

40 min. bereiden
45 min. oventijd
2 uur 45 min. wachten
9waarderingen

Ingrediënten

275 g

plantaardige margarine

250 g

tarwebloem

100 g

maizena

50 g

amandelmeel

3 tl

Nielsen Massey Madagascar bourbon vanille-extract

110 g

fijne kristalsuiker

½ tl

zout

50 ml

koud water

600 ml

vanille sojadrink

500 g

verse aardbei

1 takje

verse munt

Dit heb je nodig

  • keukenmachine

  • deegroller

  • quichevorm (Ø 28 cm, ingevet)

  • bakbonen

  • bakpapier

  • garde

Het ultieme zomergebak in een vegan jasje.

Aan de slag

1

Snijd 200 g margarine in stukjes en zet 10 min. in de vriezer. Doe de boterstukjes samen met de bloem, ¼ van de maizena, het amandelmeel, ⅓ van het vanille-extract, 50 g kristalsuiker en het zout in de keukenmachine. Mix met korte pulsen tot een fijn, kruimelig deeg. Voeg beetje bij beetje het koude water toe en mix kort tot het deeg aan elkaar plakt. Neem het deeg uit de machine, kneed met koude handen kort door en vorm een bal. Laat het niet te warm worden. Dek af en laat 1 uur rusten in de koelkast.

2

Verwarm de oven voor op 180 °C. Neem het deeg uit de koelkast, kneed kort door en rol op een met bloem bestoven werkbank uit een cirkel van ca. Ø 35 cm. Bestrooi met extra bloem als het deeg blijft plakken aan je de werkbank of je deegroller.

3

Bekleed de ingevette quichevorm met het deeg, er mag ca. een ½ cm over de randjes gaan, het deeg krimpt namelijk in de oven. Snijd de rest van het deeg eraf. Prik gaatjes in het deeg, bekleed met bakpapier en vul met de bakbonen. Bak in het midden van de oven 30 min. Verwijder de bakbonen en het bakpapier en bak de taart nog 15 min. Laat helemaal afkoelen op een rooster. Snijd eventueel de bovenkanten van de randen bij.

4

Maak ondertussen de vulling. Doe ⅔ van de sojadrink, de rest van het vanille-extract en de rest van de suiker in een steelpan. Verwarm op laag vuur, het mengsel mag nog niet koken. Klop ondertussen de rest van de sojadrink met een garde met de rest van de maizena in een kom tot een glad papje. Voeg toe aan de warme sojadrink. Zet het vuur iets hoger, breng aan de kook en blijf goed roeren tot er een stevige dikke vla ontstaat.

5

Doe de vulling in een kom en voeg de rest van de margarine toe. Roer door tot de margarine gesmolten is. Dek af met vershoudfolie en zet in de koelkast tot de vulling is afgekoeld. Snijd de aardbeien in plakjes en de muntblaadjes grof. Roer de vulling door en verdeel gelijkmatig over de taartbodem. Verdeel de aardbeien in een cirkel en dakpansgewijs over de vulling. Bestrooi met wat muntblaadjes.

tip

serveertipLekker en mooi met citroenrasp!