Bramenjam maken
Bramenjam maken

Bramenjam maken

Kindproof en zó klaar: bramenjam met vanille.

30 min. bereiden
0waarderingen

Ingrediënten

1 porte

1¼ kg

bramen

1

citroen

500 g

geleisuiker speciaal

1

vanillestokje

Dit heb je nodig

  • schuimspaan

  • afsluitbare glazen pot (à 750 ml, gesteriliseerd)

Kindproof en zó klaar: bramenjam met vanille.

Aan de slag

1

Halveer de grote bramen. Pers de citroen uit. Doe de bramen met de suiker en het citroensap in een pan met dikke bodem. Breng al roerend aan de kook op middelhoog vuur. Laat 3 min. flink doorkoken. Pas op voor spetters – houd kinderen uit de buurt van de pan. Verwijder schuim dat komt bovendrijven met een schuimspaan.

2

Snijd ondertussen het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Voeg het merg toe aan de kokende bramen en roer door.

3

Vul de potten met een soeplepel met de hete jam tot de rand en sluit direct af. Zet de potten op hun kop. De lucht wordt zo uit de pot gedrukt, waardoor de jam langer houdbaar blijft.

tip

algemeenMet 1,25 kg bramen maak je ca. 1,25 liter jam.

dieettipDe voedingswaarden voor dit recept zijn berekend per eetlepel jam.

bewaartipBewaar het overgebleven vanillestokje in een pot met suiker voor zelfgemaakte vanillesuiker