Olie­bol­len met kren­ten en ro­zij­nen

Ouderwetse oliebollen met krenten en rozijnen: homemade zijn ze extra lekker!

(1) waardeer
hollands gebak Ouderwetse oliebollen met krenten en rozijnen: homemade zijn ze extra lekker! 20 stuks
5 1

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • staande mixer met deeghaken
  • ijsbolletjeslepel

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Voeg de gist en suiker toe. Laat 10 min. staan tot het begint te schuimen. Laat de rozijnen en krenten 10 min. wellen in heet water. Giet af, knijp het water eruit en dep droog met een schone theedoek.
  2. Zeef in een ruime kom de bloem met het zout. Maak een kuiltje in het midden en breek het ei erboven. Voeg al kloppend met een mixer met deeghaken het melkmengsel toe. Klop tot een egaal, elastisch beslag dat qua dikte zit tussen pannenkoekenbeslag en brooddeeg.
  3. Schep de gewelde rozijnen en krenten erdoor. Dek af met een vochtige, schone theedoek en laat op een warme, tochtvrije plek 1 uur rijzen tot het ongeveer in volume verdubbeld is. Roer na het rijzen het beslag even door met een pollepel.
  4. Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180 °C. Gebruik eventueel een keukenthermometer. Doop de ijsschep kort in de hete olie. Schep langs de rand van de kom met beslag in 1 beweging omhoog en veeg overtollig beslag af aan de rand van de kom. Laat het beslag voorzichtig in de hete olie vallen. Bak de bollen in delen met 4 tegelijk in ca. 7 min. goudbruin en gaar. Schep de bollen af en toe om zodat ze egaal van kleur worden.
  5. Haal de oliebollen uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Laat de olie weer op temperatuur komen voor je nieuwe oliebollen gaat bakken. Bestrooi naar smaak met poedersuiker.

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 175 kcal
  • eiwit 5 g
  • koolhydraten 25 g
    waarvan suikers 7 g
  • vet 6 g
    waarvan verzadigd 1 g
  • natrium 40 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in

Oliebollen met krenten en rozijnen

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Olie­bol­len met kren­ten en ro­zij­nen

1
1
  • 500 g halfvolle melk

Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm.

2
2
  • 7 g gedroogde gist
  • 2 el suiker

Voeg de gist en suiker toe. Laat 10 min. staan tot het begint te schuimen.

3
3
  • 100 g rozijnen
  • 50 g krenten

Laat de rozijnen en krenten 10 min. wellen in heet water.

4
4

Giet af, knijp het water eruit en dep droog met een schone theedoek.

5
5
  • 500 g bloem
  • ½ tl zout

Zeef in een ruime kom de bloem met het zout.

6
6
  • 1 middelgroot ei

Maak een kuiltje in het midden en breek het ei erboven.

7
7

Voeg al kloppend met een mixer met deeghaken het melkmengsel toe.

8
8

Klop tot een egaal, elastisch beslag dat qua dikte zit tussen pannenkoekenbeslag en brooddeeg.

9
9

Schep de gewelde rozijnen en krenten erdoor.

10
10

Dek af met een vochtige, schone theedoek en laat op een warme, tochtvrije plek 1 uur rijzen tot het ongeveer in volume verdubbeld is.

11
11

Roer na het rijzen het beslag even door met een pollepel.

12
12
  • 2 liter arachideolie

Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180 °C. Gebruik eventueel een keukenthermometer.

13
13

Doop de ijsschep kort in de hete olie.

14
14

Schep langs de rand van de kom met beslag in 1 beweging omhoog en veeg overtollig beslag af aan de rand van de kom.

15
15

Laat het beslag voorzichtig in de hete olie vallen.

16
16

Bak de bollen in delen met 4 tegelijk in ca. 7 min. goudbruin en gaar.

17
17

Schep de bollen af en toe om zodat ze egaal van kleur worden.

18
18

Haal de oliebollen uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier.

19
19

Laat de olie weer op temperatuur komen voor je nieuwe oliebollen gaat bakken.

20
20
  • 1 el poedersuiker

Bestrooi naar smaak met poedersuiker.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.