Oliebollen met krenten en rozijnen
Oliebollen met krenten en rozijnen

Oliebollen met krenten en rozijnen

Ouderwetse oliebollen met krenten en rozijnen: homemade zijn ze extra lekker!

1 uur bereiden
1 uur wachten
1waarderingen

Ingrediënten

20 porties

500 g

halfvolle melk

7 g

gedroogde gist

2 el

suiker

100 g

rozijnen

50 g

krenten

500 g

bloem

½ tl

zout

1

middelgroot ei

2 liter

arachideolie

1 el

poedersuiker

Dit heb je nodig

  • staande mixer met deeghaken

  • ijsbolletjeslepel

Ouderwetse oliebollen met krenten en rozijnen: homemade zijn ze extra lekker!

Aan de slag

1

Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Voeg de gist en suiker toe. Laat 10 min. staan tot het begint te schuimen. Laat de rozijnen en krenten 10 min. wellen in heet water. Giet af, knijp het water eruit en dep droog met een schone theedoek.

2

Zeef in een ruime kom de bloem met het zout. Maak een kuiltje in het midden en breek het ei erboven. Voeg al kloppend met een mixer met deeghaken het melkmengsel toe. Klop tot een egaal, elastisch beslag dat qua dikte zit tussen pannenkoekenbeslag en brooddeeg.

3

Schep de gewelde rozijnen en krenten erdoor. Dek af met een vochtige, schone theedoek en laat op een warme, tochtvrije plek 1 uur rijzen tot het ongeveer in volume verdubbeld is. Roer na het rijzen het beslag even door met een pollepel.

4

Verhit de olie in een (frituur)pan tot 180 °C. Gebruik eventueel een keukenthermometer. Doop de ijsschep kort in de hete olie. Schep langs de rand van de kom met beslag in 1 beweging omhoog en veeg overtollig beslag af aan de rand van de kom. Laat het beslag voorzichtig in de hete olie vallen. Bak de bollen in delen met 4 tegelijk in ca. 7 min. goudbruin en gaar. Schep de bollen af en toe om zodat ze egaal van kleur worden.

5

Haal de oliebollen uit de olie en laat uitlekken op keukenpapier. Laat de olie weer op temperatuur komen voor je nieuwe oliebollen gaat bakken. Bestrooi naar smaak met poedersuiker.