Adjaruli khachapuri (Georgische kaas-eibrood)
Adjaruli khachapuri (Georgische kaas-eibrood)

Adjaruli khachapuri (Georgische kaas-eibrood)

Adjaruli khachapuri is een Georgische kaas-eibrood dat als ontbijt wordt geserveerd. Hiervoor wil je wakker worden!

20 min. bereiden
17 min. oventijd
1 uur 30 min. wachten
11waarderingen

Ingrediënten

2 porties

100 ml

halfvolle melk

100 ml

water

7 g

gedroogde gist

1½ tl

suiker

325 g

tarwebloem

1½ tl

zout

1 el

zonnebloemolie

1 tl

zonnebloemolie

250 g

mozzarella

200 g

feta 50+

2

middelgrote eieren

30 g

ongezouten roomboter

Dit heb je nodig

  • deegroller

  • bakpapier

Adjaruli khachapuri is een Georgische kaas-eibrood dat als ontbijt wordt geserveerd. Hiervoor wil je wakker worden!

Aan de slag

1

Verwarm de melk met het water op laag vuur tot lauwwarm. Zet het vuur uit, voeg de gist en suiker toe en laat 10 min. staan.

2

Zeef ondertussen de bloem boven een kom en voeg het zout toe. Voeg de olie toe aan het melkmengsel en schenk bij de bloem. Roer met een houten lepel tot een samenhangend geheel.

3

Bestuif het werkblad met wat bloem en leg het deeg erop. Kneed met je handen ca. 8 min. tot het deeg elastisch is. Bestuif het deeg met extra bloem als het nog te plakkerig is. Vorm een bol van het deeg en besmeer rondom met de olie. Leg in een kom, dek af met een schone, vochtige theedoek en laat 1½ tot 2 uur op een warme plek rijzen en in volume verdubbelen.

4

Verwarm de oven voor op 210 °C. Laat ondertussen de mozzarella uitlekken en rasp op een grove rasp (druk hem een beetje tegen de rasp voor het beste resultaat). Verkruimel de feta zo fijn mogelijk en meng door de mozzarella.

5

Bestrooi het werkblad opnieuw met wat bloem. Haal het deeg uit de kom, kneed kort door en verdeel in 2 porties. Rol elke portie met behulp van de deegroller uit tot een rechthoek van 22 x 32 cm.

6

Gebruik ¼ van het kaasmengsel om aan de lange zijden van beide rechthoeken 2 stroken van 2 cm te maken, maar laat 2 cm van de randen vrij. Vouw de vrijgelaten randen over de stroken kaas en rol vervolgens op tot er in het midden een stuk van 9 cm overblijft. Breng de uiteinden per deeglap bij elkaar en knijp het deeg stevig tot een puntje, zodat er 2 ‘bootjes’ ontstaan.

7

Verdeel de rest van de kaas over de bodem van de bootjes. Leg de broodjes met behulp van het bakpapier op een bakplaat en bak ze in het midden van de oven ca. 15 min.

8

Neem de broodjes uit de oven. Splits de eieren, het eiwit wordt niet gebruikt. Maak een kuiltje in het midden van elk broodje en leg voorzichtig het eigeel erin. Bak nog 1-2 min. in het midden van de oven. Het eigeel hoort zacht te blijven.

9

Halveer de boter. Neem de broodjes uit de oven, bestrijk de randen met de helften boter en leg de rest op de vulling naast het eigeel. Serveer direct.

tip

algemeenEet dit brood zoals ze in Georgië doen (overigens de hele dag door): breek een stuk van de punt af en meng daarmee de kaas, het ei en de boter door elkaar. Dip telkens een stukje afgescheurd brood in het kaasmengsel.