bewaar
Appelkruimeltaart
Appelkruimeltaart
bewaar

Appelkruimeltaart

Met dit basisrecept is appelkruimeltaart bakken voortaan appeltje-eitje!

30 min. bereiden
1 uur 5 min. oventijd
3 uur wachten
0waarderingen

Ingrediënten

12 personen

1

middelgroot ei

½

citroen

450 g

tarwebloem

1 tl

bakpoeder

250 g

witte basterdsuiker

¼ tl

zout

250 g

ongezouten roomboter

1 tl

vanille-extract

2 tl

koek- en speculaaskruiden

1 tl

water

5

jonagold appels

60 g

rozijnen

2 el

custardpoeder

1 el

poedersuiker

Dit heb je nodig

  • vershoudfolie

  • quichevorm met losse bodem (ø 28 cm, ingevet)

  • bakpapier

  • deegroller

Met dit basisrecept is appelkruimeltaart bakken voortaan appeltje-eitje!

Aan de slag

1

Splits het ei. Boen de citroen schoon en rasp de gele schil van de halve citroen. Doe 300 g bloem, het bakpoeder, 150 g van de suiker en het zout in een kom. Snijd met 2 messen 150 g van de koude boter erdoor totdat een kruimelig deeg ontstaat. Voeg het eiwit, vanille-extract en 1 tl citroenrasp (per taart) toe. Kneed met koele handen snel tot een deegbal. Druk plat, verpak in vershoudfolie en leg 1 uur in de koelkast.

2

Verwarm de oven voor op 175 °C. Wrijf in een andere kom de rest van de bloem met 65 g suiker, de rest van de boter, de helft van de koek- en speculaaskruiden, het water en een snufje zout met vingertoppen door elkaar tot het deeg op kruimels lijkt. Bewaar het deegkruim tot gebruik in de koelkast.

3

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine blokjes van een ½ cm. Schep in een kom de appels, rozijnen, de rest van de koek- en speculaaskruiden, de rest van de suiker, eidooier en custardpoeder door elkaar.

4

Bekleed de hele springvorm met bakpapier. Bestuif het werkblad met wat bloem, kneed het deeg kort door en rol het deeg met de deegroller uit tot een ronde lap van ca. Ø 32 cm. Bekleed de bodem en zijkant van de taartvorm met het deeg en snijd het overtollige deeg weg. Prik met een vork gaatjes in de bodem van het deeg.

5

Verdeel het appelmengsel erover en druk goed aan. Verdeel het kruimeldeeg over de vulling, laat de randen vrij en bak de taart iets onder het midden van de oven in ca. 65 min. goudbruin en gaar.

6

Laat de taart in ca. 2 uur afkoelen tot lauwwarm in de vorm op een rooster of serveer warm. Bestrooi voor het serveren met de poedersuiker.

bereidingstipJe kunt het deeg 3 dagen van te voren maken. Bewaar afgedekt in de koelkast.

bereidingstipJe kunt de appeltaart 1 dag van tevoren maken. Laat hem helemaal afkoelen en bewaar hem verpakt in aluminiumfolie.