Simit
Simit is een luchtig, gevlochten broodje met sesam dat vooral bekend staat als streetfood. Vlechten maar!
Aan de slag
Doe de bloem, gist, suiker en het zout in een ruime kom. Maak een kuiltje in het midden, schenk er de melk en 60 ml olie in en meng met een pollepel. Voeg het warme water toe en kneed in ca. 10 min tot een soepel deeg dat niet meer plakt. Dek af met een vochtige theedoek en laat ca. 1 uur op een warme en tochtvrije plek rijzen.
Meng ondertussen in een ruime kom de stroop met het koude water. Vet het werkvlak licht in met wat olie. Maak 16 gelijke bolletjes van het deeg.
Rol met je handen elk balletje tot een rolletje van 45-50 cm lang. Leg 2 rolletjes deeg parallel naast elkaar en draai ze om elkaar heen tot een spiraal. Druk beide uiteindes van de spiraal voorzichtig aan zodat het gedraaide deeg niet loskomt. Vorm de spiraal tot een cirkel met een gat in het midden. Druk de uiteinden op elkaar vast zodat de cirkel niet loskomt.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel het sesamzaad over een diep bord. Dompel voorzichtig met je handen elke simit in het stroop-water mengsel en haal vervolgens door het sesamzaad tot al het deeg bedekt is. Leg op 2 met bakpapier beklede bakplaten. Bak de simit in 2 delen in ca. 20-25 min gaar en lichtbruin.
Simit
Simit is een luchtig, gevlochten broodje met sesam dat vooral bekend staat als streetfood. Vlechten maar!
bijgerecht
null porties
440 kcal
30 min. bereiden
60 min. wachten
25 min. oventijd
Aan de slag
Doe de bloem, gist, suiker en het zout in een ruime kom. Maak een kuiltje in het midden, schenk er de melk en 60 ml olie in en meng met een pollepel. Voeg het warme water toe en kneed in ca. 10 min tot een soepel deeg dat niet meer plakt. Dek af met een vochtige theedoek en laat ca. 1 uur op een warme en tochtvrije plek rijzen.
Meng ondertussen in een ruime kom de stroop met het koude water. Vet het werkvlak licht in met wat olie. Maak 16 gelijke bolletjes van het deeg.
Rol met je handen elk balletje tot een rolletje van 45-50 cm lang. Leg 2 rolletjes deeg parallel naast elkaar en draai ze om elkaar heen tot een spiraal. Druk beide uiteindes van de spiraal voorzichtig aan zodat het gedraaide deeg niet loskomt. Vorm de spiraal tot een cirkel met een gat in het midden. Druk de uiteinden op elkaar vast zodat de cirkel niet loskomt.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Verdeel het sesamzaad over een diep bord. Dompel voorzichtig met je handen elke simit in het stroop-water mengsel en haal vervolgens door het sesamzaad tot al het deeg bedekt is. Leg op 2 met bakpapier beklede bakplaten. Bak de simit in 2 delen in ca. 20-25 min gaar en lichtbruin.
achtergrondinfo:
kookstaptip:
achtergrondinfo:
algemeen:
Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande
Ingrediënten
500 g tarwebloem
7 g gedroogde gist
1 el kristalsuiker
1 tl zout
200 ml volle melk
70 ml zonnebloemolie
100 ml warm water
50 ml dadelstroop
100 ml koud water
150 g sesamzaad
Dit heb je nodig
bakpapier
bakplaten