Eclairs maken
Eclairs maken
bewaar
bewaar

Eclairs maken

Punten scoren bij je gasten? Trakteer ze op deze romige eclairs met pure chocolade en crème patissière bij de koffie! Maak ze zelf met vanille, honing en melk.

1 uur bereiden
35 min. oventijd
20 min. wachten
3waarderingen

14 ingrediënten

Aan de slag

1

Snijd het vanillestokje open en schraap met een mespunt het merg eruit. Doe het vanillestokje met het merg, 300 ml melk en 100 g suiker in een steelpan en breng tegen de kook aan. Zorg ervoor dat de melk niet kookt. Houd op laag vuur warm.

2

Splits ondertussen 11 eieren, de eiwitten worden niet gebruikt. Roer de eidooiers en maizena met een garde glad. Voeg 100 g suiker toe en roer weer tot een egaal mengsel.

3

Haal het vanillestokje uit de pan en giet ca. ¼ van de melk, al roerend met een garde, bij het ei-maizena mengsel. Schenk het mengsel terug bij de rest van de melk in de pan, breng langzaam aan de kook en kook in ca. 4 min. op laag vuur tot een crème patissière. Blijf continu roeren met de garde, zodat de bodem niet aanbrandt. Haal de crème patissière van het vuur en schenk in een ruime ovenschaal. Leg een stuk vershoudfolie rechtstreeks op de crème, zodat er geen vel ontstaat. Laat volledig afkoelen in de koelkast tot gebruik.

4

Verwarm de oven voor op 190 °C. Verwarm 100 g boter met het water en de rest van de melk in een steelpan en verwarm op middelhoog vuur tot de boter is gesmolten. Voeg het zout, ½ tl suiker en de bloem toe en roer met een pollepel goed door. Blijf 3-4 min. roeren tot je een glanzende deegbal hebt die loskomt van de randen van de pan. Haal de pan van het vuur en doe het deeg in de kom van een staande mixer met vlindergarde.

5

Laat het deeg 4-5 min. afkoelen, klop af en toe kort door met de vlinder. Klop ondertussen de rest van de eieren los en weeg er 135 g van af en in een maatbeker. De rest van het ei wordt niet gebruikt.

6

Zet de mixer aan op een middellage stand en schenk langzaam het ei erbij. Meng tot het ei helemaal is opgenomen en je een egaal, stevig beslag hebt.

7

Schep het beslag in de spuitzak met de gekartelde spuitmond. Leg het bakpapier op een bakplaat en spuit er 10 stroken op van 1-2 cm dik en 8 cm lang. Zorg voor een paar centimeter tussenruimte, de eclairs worden groter tijdens het bakken. Druk met je natte vinger de puntjes die zijn ontstaan tijdens het spuiten, glad.

8

Bestrooi de eclairs door een theezeefje licht met poedersuiker. Bak ze ca. 25 min. in het midden van de oven. Maak de ovendeur tijdens het bakken niet open! Dan is de kans groot dat de eclairs inzakken. Verlaag de oventemperatuur naar 170 °C en bak nog ca. 10 min. Haal de eclairs uit de oven. Prik in elke eclair een klein gaatje met een scherp mesje zodat de stoom kan ontsnappen. Zo zakken ze minder snel in. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

9

Breek de chocolade in stukken en doe met de rest van de boter en de honing in een hittebestendige, wijde kom. Breng de slagroom aan de kook en schenk over de chocolade. Laat 5 min. staan en roer door met een garde. Mix dan extra glad met een staafmixer.

10

Roer de crème patissière los met een garde en doe in de spuitzak met de gladde spuitmond. Prik in de onderkant van de eclairs aan beide uiteinden een gaatje waar de spuitmond in past. Vul de eclairs door de 2 gaatjes voorzichtig met de crème.

11

Doop de eclairs voorzichtig met de bovenkant in de chocolade.

resttipDe rest van de eiwitten kan je gebruiken voor bijvoorbeeld schuimpjes of meringues.
algemeenMeer weten over kooktechnieken?

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Heb jij dit recept klaargemaakt?

We zijn benieuwd wat je er van vindt!

Eclairs maken

Punten scoren bij je gasten? Trakteer ze op deze romige eclairs met pure chocolade en crème patissière bij de koffie! Maak ze zelf met vanille, honing en melk.

Lekker van Albert Heijn: https://www.ah.be/allerhande

Allerhande logo

Dit heb je nodig