Soezenkerstboom
Zo’n boom met soezen op tafel is écht een kunstwerk. Laat de kinderen helpen, zodat de soezenboom een kunstwerk van de hele familie wordt. Wat een feest!
650 kcal
2 uur 30 min. bereiden
Ingrediënten
Aantal personen
25 gram AH Excellent Kerstmaker gevriesdroogde framboos
AH Excellent Kerstmaker gevriesdroogde framboos
700 gram witte chocolade
witte chocolade
2 doosjes Cake Decor regenboogkleurstoffen
Cake Decor regenboogkleurstoffen
120 ml zonnebloemolie
zonnebloemolie
58 diepvries slagroomsoesjes
diepvries slagroomsoesjes
35 gram AH Excellent Kerstmaker strooimix sterretjes goud
AH Excellent Kerstmaker strooimix sterretjes goud
400 gram diepvries chocosoesjes
diepvries chocosoesjes
200 gram melkchocolade
melkchocolade
2 gram AH Excellent Kerstmaker glitterspray goud
AH Excellent Kerstmaker glitterspray goud
2 gram AH Excellent glitterdust rosé-goud in potje
AH Excellent glitterdust rosé-goud in potje
12 AH Excellent macarons
AH Excellent macarons
9 AH Excellent gedroogde sinaasappelschijfjes
AH Excellent gedroogde sinaasappelschijfjes
50 gram verse frambozen
verse frambozen
80 gram verse blauwe bessen
verse blauwe bessen
50 gram pitloze rode druiven
pitloze rode druiven
20 AH Excellent crunch-parels goud
AH Excellent crunch-parels goud
12 AH Excellent gevulde sterren crispy praliné
AH Excellent gevulde sterren crispy praliné
Dit heb je nodig
bakpapier
mengkom
AH Excellent tweedelige serveertoren
doosjes cocktailprikkers
decoratielint op rol
Ontdek meer van dit soort gerechten
Ook te zien in
2024 nr. 07 - Zin in kerst!
DEEL 1 - DECOREER DE SOEZEN (tip: heb je dit recept open in de AH app? Tik op 'Start met koken' om een foto bij stappen te zien.)
Leg de vellen bakpapier klaar op het werkblad of op een tafel.
Verkruimel de gevriesdroogde frambozen tot fijn kruim.
Smelt 300 g witte chocolade au bain marie en meng met ⅛ tl blauwe kleurstof en een ½ tl rode kleurstof tot een rozerode kleur. Verdun de gekleurde chocolade met 1 à 2 el olie.
Doop ca. 34 bevroren slagroomsoesjes met de bolle kant in de rozerode chocolade. Bestrooi de helft ervan met wat frambozen kruim en laat alle soezen met de gedecoreerde kant omhoog opdrogen op het bakpapier.
Smelt in een andere kom 200 g witte chocolade au bain marie en meng met 1 tl blauwe kleurstof en een ½ tl rode kleurstof tot een egaal paarse kleur. Verdun de gekleurde chocolade met 1 à 2 el olie.
Doop de andere helft van de bevroren slagroomsoesjes met de bolle kant in de paarse chocolade en bestrooi de helft ervan direct met wat strooimix. Laat alle soesjes met de gedecoreerde kant omhoog op het bakpapier opdrogen.
Smelt in een andere kom de rest van de witte chocolade. Doop de rest van de bevroren slagroomsoesjes in de witte chocolade en laat opdrogen op bakpapier.
Besprenkel de bolle kant van ca. 8 bevroren chocoladesoesjes zigzaggend met wat witte chocolade. Bestrooi direct met wat strooimix en laat met de gedecoreerde kant omhoog opdrogen op bakpapier.
Smelt in een andere kom de melkchocolade. Besprenkel de opgedroogde rozerode soesjes zigzaggend met wat melkchocolade, bestrooi met de rest van de strooimix en laat opdrogen. Bewaar de rest van de melkchocolade voor stap 18.
Besprenkel de opgedroogde paarse soesjes zigzaggend met de rozerode chocolade (warm dit eventueel opnieuw op). Bestrooi direct met wat frambozenkruim en laat met de gedecoreerde kant omhoog opdrogen op bakpapier.
Besprenkel de opgedroogde soesjes met witte chocolade zigzaggend met de rozerode chocolade. Bestrooi met de rest van het frambozenkruim en laat met de gedecoreerde kant opdrogen op bakpapier.
Bestuif de bovenkant van ca. 8 bevroren chocoladesoesjes met de gouden glitterspray. Doe dit ook met de rosé gouden glitterspray bij de laatste 8 chocolade soesjes. Je kunt ook een keukenkwast gebruiken. Laat opdrogen op bakpapier.
DEEL 2 - SOEZENKERSTBOOM OPBOUWEN:
Leg de macarons en versierde soezen klaar.
Zet de stapelbare toren in elkaar op een schaal of groot bord.
Begin onderaan met opbouwen. Prik je soesjes met behulp van de cocktailprikkers dicht op elkaar in de toren. De onderste rij bestaat uit ca. 12 soezen.
Verwarm ondertussen de overgebleven melkchocolade eventueel opnieuw. Doop de macarons met 1 zijkant in de gesmolten chocolade en plak in elke rij 1 of 2 macarons tussen de soesjes in.
Uiteindelijk heb je een soezenboom van ca. 9 rijen met af en toe een macaron ertussen. Het is niet erg als je nog iets van de serveertoren tussen de soezen ziet. Dit vul je op in de volgende stappen.
DEEL 3 - VERSIER DE SOEZENKERSTBOOM:
Hou 1 gedroogd sinaasappelschijfje apart en knip de rest doormidden. Steek de halve schijfjes her en der tussen de soezen.
Doop frambozen en blauwe bessen licht in gesmolten chocolade en plak ze tussen en op de soezen.
Doe dit ook met rode druiven en met gouden crunchparels.
Versier de soezenboom met gevulde sterren op cocktailprikkers. Dit kan in de soezen, maar ook ertussen.
Maak decoratielint vast met wat chocolade en wikkel rondom de boom (naar beneden). Steek het achtergehouden sinaasappelschijfje als piek op de bovenkant. Voilà: klaar is de boom!
- bereidingstipMaak ruimte in je koelkast: de soezen kun je 1 dag van tevoren decoreren en op de serveertoren prikken t/m stap 17. Bewaar afgedekt met vershoudfolie in de koelkast tot gebruik en maak de laatste stappen vlak voor serveren af.
- algemeenMinder gasten? Gebruik alleen de bovenkant van de toren, hier passen ca. 45 soezen op, voor ca. 10 personen.
- bereidingstipGeen serveertoren? Je kunt de kerstboom ook maken met een grote spitskool als basis. Snijd een stukje van de onderkant recht af voor een stabiele bodem. Pak de spitskool in met aluminiumfolie en prik alles erop volgens het recept. Maak een stoof of soep van de spitskool.
- bereidingstipGebruik maatlepels voor de kleurstof om de exacte kleur te krijgen.
- algemeenLet op! Laat je gasten weten dat er prikkers in de soesjes zitten.
- resttip Soesjes over? Serveer ze om de kerstboom heen op de schaal. Of proef alvast lekker voor in de keuken!
- algemeenMeer weten over kooktechnieken?
Soezenkerstboom
Zo’n boom met soezen op tafel is écht een kunstwerk. Laat de kinderen helpen, zodat de soezenboom een kunstwerk van de hele familie wordt. Wat een feest!

nagerecht
20 personen
650 kcal
2 uur 30 min. bereiden
Aan de slag
DEEL 1 - DECOREER DE SOEZEN (tip: heb je dit recept open in de AH app? Tik op 'Start met koken' om een foto bij stappen te zien.)
Leg de vellen bakpapier klaar op het werkblad of op een tafel.
Verkruimel de gevriesdroogde frambozen tot fijn kruim.
Smelt 300 g witte chocolade au bain marie en meng met ⅛ tl blauwe kleurstof en een ½ tl rode kleurstof tot een rozerode kleur. Verdun de gekleurde chocolade met 1 à 2 el olie.
Doop ca. 34 bevroren slagroomsoesjes met de bolle kant in de rozerode chocolade. Bestrooi de helft ervan met wat frambozen kruim en laat alle soezen met de gedecoreerde kant omhoog opdrogen op het bakpapier.
Smelt in een andere kom 200 g witte chocolade au bain marie en meng met 1 tl blauwe kleurstof en een ½ tl rode kleurstof tot een egaal paarse kleur. Verdun de gekleurde chocolade met 1 à 2 el olie.
Doop de andere helft van de bevroren slagroomsoesjes met de bolle kant in de paarse chocolade en bestrooi de helft ervan direct met wat strooimix. Laat alle soesjes met de gedecoreerde kant omhoog op het bakpapier opdrogen.
Smelt in een andere kom de rest van de witte chocolade. Doop de rest van de bevroren slagroomsoesjes in de witte chocolade en laat opdrogen op bakpapier.
Besprenkel de bolle kant van ca. 8 bevroren chocoladesoesjes zigzaggend met wat witte chocolade. Bestrooi direct met wat strooimix en laat met de gedecoreerde kant omhoog opdrogen op bakpapier.
Smelt in een andere kom de melkchocolade. Besprenkel de opgedroogde rozerode soesjes zigzaggend met wat melkchocolade, bestrooi met de rest van de strooimix en laat opdrogen. Bewaar de rest van de melkchocolade voor stap 18.
Besprenkel de opgedroogde paarse soesjes zigzaggend met de rozerode chocolade (warm dit eventueel opnieuw op). Bestrooi direct met wat frambozenkruim en laat met de gedecoreerde kant omhoog opdrogen op bakpapier.
Besprenkel de opgedroogde soesjes met witte chocolade zigzaggend met de rozerode chocolade. Bestrooi met de rest van het frambozenkruim en laat met de gedecoreerde kant opdrogen op bakpapier.
Bestuif de bovenkant van ca. 8 bevroren chocoladesoesjes met de gouden glitterspray. Doe dit ook met de rosé gouden glitterspray bij de laatste 8 chocolade soesjes. Je kunt ook een keukenkwast gebruiken. Laat opdrogen op bakpapier.
DEEL 2 - SOEZENKERSTBOOM OPBOUWEN:
Leg de macarons en versierde soezen klaar.
Zet de stapelbare toren in elkaar op een schaal of groot bord.
Begin onderaan met opbouwen. Prik je soesjes met behulp van de cocktailprikkers dicht op elkaar in de toren. De onderste rij bestaat uit ca. 12 soezen.
Verwarm ondertussen de overgebleven melkchocolade eventueel opnieuw. Doop de macarons met 1 zijkant in de gesmolten chocolade en plak in elke rij 1 of 2 macarons tussen de soesjes in.
Uiteindelijk heb je een soezenboom van ca. 9 rijen met af en toe een macaron ertussen. Het is niet erg als je nog iets van de serveertoren tussen de soezen ziet. Dit vul je op in de volgende stappen.
DEEL 3 - VERSIER DE SOEZENKERSTBOOM:
Hou 1 gedroogd sinaasappelschijfje apart en knip de rest doormidden. Steek de halve schijfjes her en der tussen de soezen.
Doop frambozen en blauwe bessen licht in gesmolten chocolade en plak ze tussen en op de soezen.
Doe dit ook met rode druiven en met gouden crunchparels.
Versier de soezenboom met gevulde sterren op cocktailprikkers. Dit kan in de soezen, maar ook ertussen.
Maak decoratielint vast met wat chocolade en wikkel rondom de boom (naar beneden). Steek het achtergehouden sinaasappelschijfje als piek op de bovenkant. Voilà: klaar is de boom!
bereidingstip:Maak ruimte in je koelkast: de soezen kun je 1 dag van tevoren decoreren en op de serveertoren prikken t/m stap 17. Bewaar afgedekt met vershoudfolie in de koelkast tot gebruik en maak de laatste stappen vlak voor serveren af.
algemeen:Minder gasten? Gebruik alleen de bovenkant van de toren, hier passen ca. 45 soezen op, voor ca. 10 personen.
bereidingstip:Geen serveertoren? Je kunt de kerstboom ook maken met een grote spitskool als basis. Snijd een stukje van de onderkant recht af voor een stabiele bodem. Pak de spitskool in met aluminiumfolie en prik alles erop volgens het recept. Maak een stoof of soep van de spitskool.
bereidingstip:Gebruik maatlepels voor de kleurstof om de exacte kleur te krijgen.
algemeen:Let op! Laat je gasten weten dat er prikkers in de soesjes zitten.
resttip: Soesjes over? Serveer ze om de kerstboom heen op de schaal. Of proef alvast lekker voor in de keuken!
algemeen:Meer weten over kooktechnieken (https://www.ah.nl/allerhande/artikelen/kooktechnieken)?
Lekker van Albert Heijn: /allerhande
Ingrediënten
(Op basis van 20 personen)
25 g AH Excellent Kerstmaker gevriesdroogde framboos
700 g witte chocolade
2 doosjes Cake Decor regenboogkleurstoffen
120 ml zonnebloemolie
58 diepvries slagroomsoesjes
35 g AH Excellent Kerstmaker strooimix sterretjes goud
400 g diepvries chocosoesjes
200 g melkchocolade
2 g AH Excellent Kerstmaker glitterspray goud
2 g AH Excellent glitterdust rosé-goud in potje
12 AH Excellent macarons
9 AH Excellent gedroogde sinaasappelschijfjes
50 g verse frambozen
80 g verse blauwe bessen
50 g pitloze rode druiven
20 AH Excellent crunch-parels goud
12 AH Excellent gevulde sterren crispy praliné
Dit heb je nodig
bakpapier
mengkom
AH Excellent tweedelige serveertoren
doosjes cocktailprikkers
decoratielint op rol




