Ba­kla­va

Lekker voor bij de thee: een stukje homemade baklava!

  • nagerecht
  • 16 stuks
  • 265 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 4 u. 40 min. wachten
    • 1 uur oventijd
(210) waardeer
turks nagerecht Lekker voor bij de thee: een stukje homemade baklava! 16 stuks
4 210

Advertentie

Ingrediënten

Keukenspullen
  • keukenmachine
  • bakkwastje
  • ovenschaal (15 x 25cm)
  • vershoudfolie

Advertentie

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Laat de filodeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking ontdooien. Doe de walnoten, kaneel en kruidnagel in de keukenmachine en maal grof tot stukjes van maximaal ca 3 mm. Smelt de boter in een steelpan. Snijd 1/3 van alle vellen filodeeg af, in de breedte.
  2. Leg een groot vel deeg in de ingevette vorm en bestrijk met behulp van een bakkwastje de bovenkant met gesmolten boter. Herhaal dit nog 2 keer. Je kunt in plaats van een groot vel ook 2 kleine velletjes deeg gebruiken. Verdeel een kwart van het notenmengsel erover. Dek af met 3 beboterde lagen deeg. Schep weer een kwart van het notenmengsel erop. Herhaal dit proces nog 2 keer en eindig met 3 velletjes beboterde deeg. Dek af met vershoudfolie en zet 30 min. in de koelkast. Verwarm de oven voor op 150 °C.
  3. Verwijder de folie en snijd met een scherp mes in 16 stukjes. Bak de baklava 60 min. in het midden van de oven. Rasp ondertussen de oranje schil van de sinaasappel. Breng de suiker met het sinaasappelrasp en het water aan de kook. Laat op middelhoog vuur ca. 10 min. inkoken. Roer de honing erdoor. Neem de baklava uit de oven en schenk de honingsiroop erover. Laat de baklava minstens 4 uur staan om de siroop goed in te laten trekken en af te laten koelen.

Advertentie

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 265 kcal
  • eiwit 4 g
  • koolhydraten 35 g
    waarvan suikers 27 g
  • vet 12 g
    waarvan verzadigd 4 g
  • natrium 80 mg
  • vezels 1 g
Tags
Ook te zien in
Kookboek: Griekenland

Baklava

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Ba­kla­va

1
1
  • 225 g diepvries filodeeg

Laat de filodeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking ontdooien.

2
2
  • 200 g ongebrande walnoten
  • 2 tl gemalen kaneel
  • ½ tl gemalen kruidnagel

Doe de walnoten, kaneel en kruidnagel in de keukenmachine en maal grof tot stukjes van maximaal ca 3 mm.

3
3
  • 80 g ongezouten roomboter

Smelt de boter in een steelpan. Snijd 1/3 van alle vellen filodeeg af, in de breedte.

4
4

Leg een groot vel deeg in de ingevette vorm en bestrijk met behulp van een bakkwastje de bovenkant met gesmolten boter.

5
5

Herhaal dit nog 2 keer. Je kunt in plaats van een groot vel ook 2 kleine velletjes deeg gebruiken.

6
6

Verdeel een kwart van het notenmengsel erover. Dek af met 3 beboterde lagen deeg. Schep weer een kwart van het notenmengsel erop.

7
7

Herhaal dit proces nog 2 keer en eindig met 3 velletjes beboterde deeg. Dek af met vershoudfolie en zet 30 min. in de koelkast.

8
8

Verwarm de oven voor op 150 °C.

9
9

Verwijder de folie en snijd met een scherp mes in 16 stukjes. Bak de baklava 60 min. in het midden van de oven.

10
10
  • 1 medium handsinaasappel

Rasp ondertussen de oranje schil van de sinaasappel.

11
11
  • 250 g kristalsuiker
  • 250 ml kraanwater
  • 200 ml vloeibare honing

Breng de suiker met het sinaasappelrasp en het water aan de kook. Laat op middelhoog vuur ca. 10 min. inkoken. Roer de honing erdoor.

12
12

Neem de baklava uit de oven en schenk de honingsiroop erover. Laat de baklava minstens 4 uur staan om de siroop goed in te laten trekken en af te laten koelen.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.