Baklava
Baklava

Baklava

Lekker voor bij de thee: een stukje homemade baklava!

20 min. bereiden
1 uur oventijd
4 uur 40 min. wachten
215waarderingen

Ingrediënten

16 porties

225 g

diepvries filodeeg

200 g

ongebrande walnoten

2 tl

gemalen kaneel

½ tl

gemalen kruidnagel

80 g

ongezouten roomboter

1

medium handsinaasappel

250 g

kristalsuiker

250 ml

kraanwater

200 ml

vloeibare honing

Dit heb je nodig

  • keukenmachine

  • bakkwastje

  • ovenschaal (15 x 25cm)

  • vershoudfolie

Lekker voor bij de thee: een stukje homemade baklava!

Aan de slag

1

Laat de filodeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking ontdooien. Doe de walnoten, kaneel en kruidnagel in de keukenmachine en maal grof tot stukjes van maximaal ca 3 mm. Smelt de boter in een steelpan. Snijd 1/3 van alle vellen filodeeg af, in de breedte.

2

Leg een groot vel deeg in de ingevette vorm en bestrijk met behulp van een bakkwastje de bovenkant met gesmolten boter. Herhaal dit nog 2 keer. Je kunt in plaats van een groot vel ook 2 kleine velletjes deeg gebruiken. Verdeel een kwart van het notenmengsel erover. Dek af met 3 beboterde lagen deeg. Schep weer een kwart van het notenmengsel erop. Herhaal dit proces nog 2 keer en eindig met 3 velletjes beboterde deeg. Dek af met vershoudfolie en zet 30 min. in de koelkast. Verwarm de oven voor op 150 °C.

3

Verwijder de folie en snijd met een scherp mes in 16 stukjes. Bak de baklava 60 min. in het midden van de oven. Rasp ondertussen de oranje schil van de sinaasappel. Breng de suiker met het sinaasappelrasp en het water aan de kook. Laat op middelhoog vuur ca. 10 min. inkoken. Roer de honing erdoor. Neem de baklava uit de oven en schenk de honingsiroop erover. Laat de baklava minstens 4 uur staan om de siroop goed in te laten trekken en af te laten koelen.