Pof­fert (dik­ke ro­zij­nen­koek)

Poffert (of ketelkoek) werd vroeger gegeten na het werken. Nu eten we 'm lekker als toetje!

  • gebak
  • 8 stuks
  • 375 kcal voedingswaarden
    • 20 min. bereiden
    • 1 u. 55 min. wachten
(56)waardeer
Hoe lekker vind jij dit recept?
hollands gebak Poffert (of ketelkoek) werd vroeger gegeten na het werken. Nu eten we 'm lekker als toetje! 8 stuks
3 56

Ingrediënten

Bereiden

stap voor stap koken

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

  1. Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Schenk de helft in een kommetje en voeg de gist toe. Laat 5 min. staan. Zeef de bloem. Doe samen met het zout in een beslagkom, maak er een kuiltje in en breek het ei erboven. Schenk het gistmengsel en de rest van de melk erbij. Roer tot een glad beslag. Dek af met een vochtige theedoek en laat 1 uur op een warme plek rijzen.
  2. Schep de krenten en rozijnen door het beslag. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag. Schep het beslag erin, doe de deksel op de pan en laat in 40 min. op laag vuur gaar worden. Keer met een bord en bak nog 13 min. op laag vuur tot ook de andere kant mooi bruin is.
  3. Snijd de appels in partjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak de appel 5 min. Voeg de stroop toe en bak nog 2 min. mee. Serveer de poffert warm, lauw of koud met de appels.

bereidingstip:

Om een mooie hoge poffert te krijgen, moet het beslag een uurtje rijzen. Zet de beslag- kom op een warme plek. In de buurt van de verwarming is ideaal. Bij warmte doet de gist sneller zijn werk dan op een koude plek.

Voedingswaarden (per stuk)
  • energie 375 kcal
  • eiwit 7 g
  • koolhydraten 58 g
  • vet 12 g
    waarvan verzadigd 5 g
  • natrium 80 mg
  • vezels 3 g
Tags
Ook te zien in

Poffert (dikke rozijnenkoek)

terug naar recept

Let op! Je wijkt af van het aantal stuks waarvoor dit recept ontwikkeld is. Bereiding, video, kook- en oventijden en keukenspullen kunnen hierdoor ook afwijken. Lees de tips

Pof­fert (dik­ke ro­zij­nen­koek)

1
1
  • 200 ml halfvolle melk
  • 3½ g gist

Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm. Schenk de helft in een kommetje en voeg de gist toe. Laat 5 min. staan.

2
2
  • 250 g bloem
  • 1 mespunt zout
  • 1 ei

Zeef de bloem. Doe samen met het zout in een beslagkom, maak er een kuiltje in en breek het ei erboven.

3
3

Schenk het gistmengsel en de rest van de melk erbij.

4
4

Roer tot een glad beslag. Dek af met een vochtige theedoek en laat 1 uur op een warme plek rijzen.

5
5
  • 75 g krenten
  • 75 g rozijnen
  • 75 g blanke rozijnen
  • 3 el zonnebloemolie

Schep de krenten en rozijnen door het beslag. Verhit de olie in een koekenpan met antiaanbaklaag.

6
6

Schep het beslag erin, doe de deksel op de pan en laat in 40 min. op laag vuur gaar worden.

7
7

Keer met een bord en bak nog 13 min. op laag vuur tot ook de andere kant mooi bruin is.

8
8
  • 2 friszoete appels
  • 50 g boter
  • 6 el keukenstroop

Snijd de appels in partjes. Verhit de boter in een koekenpan en bak de appel 5 min. Voeg de stroop toe en bak nog 2 min. mee.

9
9

Serveer de poffert warm, lauw of koud met de appels.

bereidingstip:

Om een mooie hoge poffert te krijgen, moet het beslag een uurtje rijzen. Zet de beslag- kom op een warme plek. In de buurt van de verwarming is ideaal. Bij warmte doet de gist sneller zijn werk dan op een koude plek.

Je hebt een sterk verouderde versie van Internet Explorer, daarom kun je het Allerhande gedeelte van deze site niet zien.