Brood bakken
Brood bakken

Brood bakken

Wie wordt er nou niet gelukkig van de geur van versgebakken brood? Van pide tot focaccia en brioche: de keuken in en kneden maar!

Brood bakken
Brood bakken

Brood bakken

Ingrediënten

voor 4 personen
  • 5 g zout
  • 2 g kristalsuiker
  • 235 g bloem voor pizzadeeg
  • 3.5 g gedroogde gist
  • 2 el traditionele olijfolie
  • 2 uien

Nodig in de keuken

  • keukenthermometer
  • vershoudfolie
  • bakvorm/braadslede (31 x 23)
  1. Verwarm 140 ml water in een steelpan tot 35 °C. Gebruik de thermometer om de juiste temperatuur in de gaten te houden. Doe het water in een mengkom en los het zout en de suiker erin op.
  2. Voeg in 1 keer de bloem en dan de gist toe en mix met een mixer met deeghaken 2 min. Voeg in een dun straaltje de olie toe. Kneed nog 10 min. door. Pauzeer het mixen af en toe en haal het deeg van de deeghaken. Zo wordt het deeg gelijkmatig gekneed.
  3. Neem het deeg uit de mengkom. Bol het deeg op door de zijkanten naar onderen te vouwen, het deeg een kwartslag te draaien en die handeling te herhalen. Leg het deeg in een ingevette kom en laat afgedekt met vershoudfolie 1½ uur rijzen op een warme, tochtvrije plek.
  4. Neem het deeg uit de kom, bol het nogmaals op zoals in de vorige stappen beschreven methode en leg in de ingevette braadslede. Laat nogmaals afgedekt 2 uur rijzen.
  5. Verdeel het deeg gelijkmatig over de hele oppervlakte van de braadslede en duw er met je vingers kuiltjes in zodat een bobbelig oppervlak ontstaat. Laat nog 2 uur rijzen. Snijd ondertussen de uien in dunne ringen en meng met de rest van olie en eventueel zout. Laat afgedekt staan tot gebruik. Verwarm na 1½ uur rijstijd de oven voor op 230 °C.
  6. Verdeel de ui met de olie gelijkmatig over het deeg. Bak de focaccia in 15-20 min. goudbruin en gaar in het midden van de oven.

Brood bakken zonder gist: kan dat?

Je kunt brood bakken zonder gist, daar zijn verschillende varianten van. Een bekende is zuurdesem, dit brood bak je met een zogenoemde ‘starter’. Deze maak je van bloem (liefst een mengsel van tarwebloem en roggebloem) en water. Door deze ingrediënten te combineren, activeren de van nature aanwezige gisten en bacteriën die van nature in de bloem voorkomen. Na een poosje zijn die micro-organismen krachtig genoeg om een brood te laten rijzen. Een ander brood zonder gist is het van oorsprong Ierse soda bread. Daarin wordt een mengsel van baksoda en karnemelk gebruikt. Waar brood met gist luchtig is, zijn broden op basis van desem of baksoda veel compacter. Ook brood zonder gist: platbrood gemaakt van zelfrijzend bakmeel, een snuf zout en yoghurt.

Hoe bak je brood in de airfryer?

Je kunt brood bakken in de airfryer. Hiervoor gebruik je eenzelfde soort deeg als voor brood dat je in de oven bakt. Bekleed het mandje van de airfryer met bakpapier en stort daar het deeg in. Omdat de airfryer niet zo groot is, moet je de hoeveelheid deeg aanpassen, zoals je ziet in dit recept voor focaccia.

Kun je brood bakken met zelfrijzend bakmeel?

Van zelfrijzend bakmeel kun je goed platbrood maken. Dat is niet alleen het makkelijkst, maar ook het snelst. Behalve meel heb je er alleen een snuf zout en wat yoghurt voor nodig. Je kunt het brood vervolgens bakken in een grillpan of op de barbecue.

Brooddeeg maken

Wat is er lekkerder dan de geur van zelfgebakken brood? In deze instructievideo laten we je zien hoe je zelf brooddeeg kunt maken. Hoe maak je brooddeeg?Brooddeeg maak je van bloem, gist en water en zout. We gebruiken gedroogde gist. Doe de gist in een kom, voeg wat lauwwarm water toe. De temperatuur van het water is cruciaal voor een goed eindresultaat. Als het water te warm is, dan doodt het de gistcellen. Is het te koud dan remt het het rijsproces af. Het water moet lichaamstemperatuur zijn, zo’n 38 graden. Je kunt een keukenthermometer gebruiken of je steekt je pink in het water en dan voelt het precies lekker. Roer door en laat 5 minuten staan. Je kunt ook wat suiker, honing of een andere zoetstof toevoegen om de gist een extra boost te geven. Soepel deegMeng de bloem met het zout. Maak een kuiltje in het midden en schenk daar de rest van het lauwwarme water, het gistmengsel en eventueel andere vloeibare ingrediënten zoals melk en eieren in. Kneed vanuit het midden naar buiten tot een soepel deeg en tot al het vocht is opgenomen. Als het deeg te droog is, voeg je wat meer lauwwarm water toe en meer bloem als het deeg nog te plakkerig is. KnedenKneed het deeg verder op een licht met bloem bestoven werkblad. Probeer niet te veel bloem te gebruiken, want dan wordt het brood taai. Je kunt het nu met de hand kneden, dat duurt zo’n 8 minuten. Duw het van je af, vouw het dubbel en duw het weer weg. Ga je voor gemak, gebruik dan een keukenmachine met een deeghaak. Kneed maximaal 4 minuten op de laagste stand. Pas op dat je deeg met een keukenmachine niet overkneed, want dan rijst het niet goed en wordt het brood minder luchtig. Rusten en rijzenVorm een bal van het deeg en leg die in een heel licht met olie ingevette kom. Dek af met een vochtige, schone theedoek of vershoudfolie en zet op een warme, tochtvrije plek. Laat het deeg rijzen tot het in volume is verdubbeld. De tijdsduur is afhankelijk van de temperatuur. Bij kamertemperatuur duurt het ongeveer 2 uur. In de koelkast kun je het een nacht laten rijzen. UitrollenSla de lucht uit het gerezen deeg. Kneed het nog even kort door en rol het deeg uit tot een lap. Als je wilt kun je nu een vulling van bijvoorbeeld noten, zaden, pitten of krenten en rozijnen toevoegen. Die kun je ook eerder toe voegen, maar het kneed minder makkelijk en ze hoeven niet mee te rijzen. Strooi de vulling erover, vouw de lap dicht en kneed het erdoor. Brood(jes) makenMaak het deeg nu in de gewenste vorm. Rol het gelijkmatig uit en vouw de zijkanten naar binnen en rol het weer op. Maak je meerdere broden of broodjes, verdeel het deeg in gelijke porties en weeg ze af. Zorg dat ze ongeveer een gelijk gewicht hebben, dan zijn ze allemaal tegelijk gaar zijn. Probeer een mooie ronde bolling in het brood of de broodjes te krijgen door ze met beide handen aan de onderkant te draaien en op te tillen. Dit zorgt ook voor een goede tweede rijs. Leg het deeg met de naad naar beneden op de bakplaat of in de bakvorm. Dek het brood af met licht ingevet vershoudfolie, anders blijft het aan het deeg plakken. Laat het deeg nogmaals op een warme, tochtvrije plek rijzen, zo’n 1 tot 2 uur. Het deeg is nu klaar om de oven in te gaan. Snijd of knip het brood in, bestrijk het met melk of losgeklopt ei. Je kunt er nu eventueel zaden of vlokken overheen strooien, maar dat hoeft niet. Zo maak je brooddeeg.
04:10