Koken als een chefkok

Zin om eens echt lekker en indrukwekkend te koken thuis? Met deze gerechten van chefkoks zet je zo zelf een sterrengerecht op tafel.

Chefkok recepten

Krokante paddenstoelentaartjes van Donna Hay
Krokante paddenstoelentaartjes van Donna Hay

Krokante paddenstoelentaartjes van Donna Hay

Ingrediënten

voor 2 personen
  • 1 bolletje knoflook
  • 4 takjes verse dragon
  • 2 portobello's
  • 160 g champignons
  • 2.5 el olijfolie extra vergine
  • 240 g ricotta
  • 60 g Parmezaanse kaas
  • 2 volkoren tortillawraps
  • 70 radicchio rode sla
Zet producten op mijn lijst

Nodig in de keuken

  • bakpapier
  1. Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
  2. Halveer de knoflook overdwars en leg deze met de dragon en paddenstoelen met de steeltjes omhoog op een van de bakplaten. Bestrijk met ⅘ van de olie en bestrooi ze met zout en peper. Bak 20-25 minuten in de oven of tot de paddenstoelen gaar zijn.
  3. Doe de ricotta met ⅔ van de parmezaan in een schaal, bestrooi met zout en peper en roer door elkaar. Smeer het ricottamengsel uit over de tortilla’s en bestrooi met de overgebleven parmezaan. Besprenkel met anderhalve tl olie en bak de tortilla’s 5 minuten in de oven.
  4. Leg de paddenstoelen op de tortillabodems. Knijp boven de taartjes de knoflook uit de velletjes en garneer ze met de dragon. Dien op met slablaadjes.

Chef-koken, hoe?

Iedereen kan koken als een pro. Want als je dacht dat indrukwekkende gerechten altijd ingewikkeld zijn, dan moet je eens de gebraden kip van topchef Joris Bijdendijk proberen. Of de zeekraalrisotto met kappertjes en koffie van Sergio Herman en Antonio Carluccio’s reuzenravioli met verrassing.

Dessert

Na een sterrengerecht hoort ook een spetterend nagerecht. Zoals een tiramisu met verrassende wending of taartjes met witte chocolademousse. Een prachtige kaasplank met een fijne port of lekker biertje kan ook.

Yotam Ottolenghi’s geroosterde aubergines

De vegetarische gerechten van topkok Yotam Ottolenghi zijn wereldberoemd. Proef deze geroosterde aubergines en je snapt waarom. Gladde sausLaat voor de saus nul komma nul vijf gram saffraan 5 minuten in een kommetje met 3 eetlepels heet water trekken. Snijd 1 teen knoflook fijn. Doe de saffraan en knoflook in een schaal met daarin 150 gram Griekse yoghurt, 2,5 eetlepel olijfolie, 2 eetlepels citroensap en nog wat zout. Klop alles tot een gladde, goudgele saus. Proef of er nog wat zout bij moet en zet de saus afgedekt maximaal 3 dagen in de koelkast. Aubergines snijdenVerwarm de oven voor op 200 graden. Halveer 2 aubergines in de lengte en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd het vruchtvlees kruislings in, maar zorg dat het vel heel blijft. Besprenkel de helften royaal met 2,5 eetlepel olijfolie en bestrooi ze met peper en eventueel zout. Rooster ze ongeveer 40 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen. Saffraanyoghurt eroverheenLeg de auberginehelften op een platte schaal. Verdeel de saffraanyoghurt erover. Bestrooi met 2 eetlepels geroosterde pijnboom- en 4 eetlepels granaatappelpitten, leg er 20 basilicumblaadjes op en serveer. Zo maak je Yotam Ottolenghi’s geroosterde aubergines.
02:09