Red velvet

Favoriet onder zoetekauwen: red velvet. Deze fluweelzachte, rode baksels vind je in allerlei soorten en maten. Van een red velvet cake tot kleurrijke cupcakes: hieronder vind je originele red velvet-recepten. Je kunt aan de bak!

Ingrediënten

Bereiding

Wat is red velvet?

Wat is red velvet?

Zoals de naam al doet vermoeden: een red velvet cake heeft een rode kleur. Taarten met een zachte, smeuïge textuur werden vroeger in Amerika ‘velvet cakes’ genoemd. Die waren er in allerlei smaken en soorten. De red velvet cake is een taart met karnemelk en azijn en, om hem nog wat zachter te maken, een klein beetje cacao. Maar toen - we spreken over 1900 - was de cacao die in de winkel werd verkocht nog rauw. Rauwe cacao reageert op zuren en dat gaf de taart een rode gloed, vandaar de naam. Tegenwoordig wordt er voor de rode kleur kleurstof gebruikt en zijn er allerlei soorten red velvet gebak en nagerechten. Experimenteer eens door red velvet koekjes, brownies en cupcakes te maken. Veel plezier!

Waar smaakt red velvet naar?

Waar smaakt red velvet naar?

Eigenlijk bestaat er niet zoiets als een red velvet-smaak. Deze lekkernij heeft haar naam te danken aan de fluweelzachte structuur en de dieprode kleur, en niet aan de smaak. De mooie kleur creëer je door rode kleurstof of natuurlijke kleurstoffen te gebruiken. Wel typerend voor een red velvet-traktatie is de cream cheese frosting. Bij een traditionele red velvet cake zit dit laagje roomkaas vaak op en tussen de twee taartlaagjes in. Jum!