Rondeeleieren

Onze leverancier

- 04:31 min.

In dit filmpje neemt Allerhande een kijkje bij de leverancier van Rondeeleieren van Albert Heijn in het Noord-Brabantse Wintelre.

Het bedrijf van directeur Ruud Zanders is dé leverancier van Rondeeleieren van Albert Heijn. Ruud geeft Allerhande een rondleiding door zijn dier- en milieuvriendelijke pluimveestal in Wintelre. Het verschil tussen Rondeeleieren en gewone eieren is dat Rondeeleieren op de meest diervriendelijke en milieuvriendelijke manier geproduceerd worden. Bovendien zijn Rondeeleieren de meest verse eieren bij Albert Heijn. De eieren van deze Brabantse leverancier zijn nooit ouder dan twee dagen.

Alle kippen hebben de volledige vrijheid om te kiezen waar ze naartoe willen. Het dagverblijf van het rondeel, zoals de stal wordt genoemd, is het buitenverblijf voor de kippen die de Rondeeleieren leggen. Daar kunnen ze rondscharrelen. In het nachtverblijf kunnen ze eten en drinken als ze dat willen en in de bosrand kunnen ze spelen op en rond de boomstammen.

Bij het ontwerp van de stal heeft Ruud heel nauw samengewerkt met de Dierenbescherming, wat heeft geresulteerd in 3 sterren van het Beter Leven Keurmerk. Rondeeleieren worden dus zeer diervriendelijk geproduceerd. Daarnaast is het rondeelei het enige ei met een Milieukeur.

Rondeeleieren worden door de kippen in groepen gelegd. Kippen vinden het prettig om samen in de groepsnesten hun eieren te leggen. Uiteraard worden er ook wel eens Rondeeleieren buiten het legnest gelegd. Die worden 1 à 2 keer per dag verzameld door de medewerkers. Allerhande neemt de proef op de som en laat Ruud een wedstrijdje doen met zijn collega wie de meeste eieren kan verzamelen binnen 30 seconden.