Puree maken

Kookles

- 03:22 min.

Wil je aardappelpuree maken, maar weet je niet hoe dit moet? Allerhande legt het je uit in deze video. Puree maken op deze manier lukt altijd. 

Aardappelpuree maken
Stap 1: Gebruik kruimige aardappelen. Bij voorkeur Eigenheimers, want die zijn het beste als je puree maken wilt. Schil de aardappelen. Halveer de grotere aardappelen, zodat ze ongeveer even groot zijn, dan zijn ze tegelijk klaar. Kook ze in 20 minuten in niet te veel water gaar. Voeg zout naar smaak toe.
Stap 2: Giet de aardappelen af. Zet de pan op een warmhoudplaatje op laag vuur. Laat het geheel ongeveer twee minuten drogen. Belangrijk bij puree maken: hoe minder vocht er in de aardappelen zit, hoe luchtiger de puree wordt.
Stap 3: Stamp de aardappelen zo fijn mogelijk met een pureestamper. Gebruik nooit een keukenmachine om aardappelpuree te maken. Het mes maakt namelijk de zetmeelkorrels kapot en dan wordt het een lijmerige massa. Verhit ondertussen melk in een steelpan.
Stap 4: Klop met een garde de melk luchtig door de puree. Blijf rustig kloppen en probeer zo veel mogelijk lucht in de puree te krijgen. Klop op het laatste moment de boter erdoor en breng de aardappelpuree op smaak met nootmuskaat. Versgeraspt is deze natuurlijk het lekkerst. Serveer direct, want een luchtige aardappelpuree stort makkelijk in. 

Andijviestamppot met olijven en ham
De puree maken voor deze variant werkt precies hetzelfde als het basisrecept Aardappelpuree maken. De kok voegt knoflook en olie toe en roert het goed door. Daarna schept hij de andijvie, de olijven en de ham erdoor en brengt het gerecht op smaak met peper.