Chocolademacarons met hazelnootpasta

Receptvideo

- 04:57 min.

Macarons zijn kleine ronde luchtige koekjes die aan elkaar geplakt zijn met een zachte vulling. Ze komen oorspronkelijk uit Frankrijk. Bekijk deze receptvideo en ga zelf aan de slag om macarons te maken.


Chocolademacarons met hazelnootpasta maken:
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier en teken er met een zwarte stift 50 cirkels van ongeveer 3 centimeter doorsnede op. Leg het bakpapier met de getekende kant naar onderen. De rondjes zijn dan nog zichtbaar, maar het beslag komt niet in aanraking met de stift. 

Doe 150 gram amandelschaafsel in een keukenmachine en maal tot fijn poeder. Voeg ondertussen in 3 delen 150 gram poedersuiker toe. Zeef het amandelmeel samen met 2 theelepels cacaopoeder, gooi de grove korrels die in de zeef achterblijven weg en zet apart tot gebruik. 


Beslag
Splits 4 eieren. Weeg 2 keer 55 gram eiwit af en doe het eiwit in twee vetvrije kommen. Je hebt waarschijnlijk niet alle eiwitten nodig. Roer 55 gram eiwit door het amandelmeel en meng tot een dik beslag. 


Suikersiroop

Breng in een pan 150 gram fijne kristalsuiker met 38 gram water op middelhoog vuur aan de kook. Klop ondertussen de andere 55 gram eiwit met een mixer stijf. Begin met kloppen als de siroop 80 graden is. Kook de suikersiroop tot 118 graden. Laat de siroop als deze op 118 graden is uitbruisen. Schenk de suikersiroop in een dunne straal al kloppend met de mixer bij het eiwitschuim. Klop door tot het schuim is afgekoeld tot 50 graden.

Taai beslag
Meng éénderde van het eiwitschuim met het amandelbeslag. Spatel de rest er luchtig door tot je een licht ‘taai’ beslag hebt dat aan je spatel blijft hangen. Doe het beslag in een spuitzak met een gladde spuitmond. Spuit 50 toefjes binnen de cirkels op de met bakpapier beklede bakplaten. Tik de bakplaten voorzichtig op het werkblad, zodat de grotere luchtbellen uit het beslag kunnen ontsnappen.

In de oven
Laat het ongebakken minimaal 45 minuten onafgedekt op het werkblad staan, zodat het beslag een dun ‘huidje’ krijgt. Bestrooi ze met 1 theelepel cacaopoeder. Verwarm de oven voor op 150 graden. Bij voorkeur onder- en bovenwarmte in plaats van hete lucht. Bak ze ongeveer 20 minuten in de oven. Doe na 10 minuten de oven 5 seconden open. Herhaal na 5 minuten. Zo ontsnapt hitte en vocht en voorkom je dat de suiker gaat karamelliseren. Neem de macarons uit de oven en laat afkoelen op een rooster.

Meng ondertussen 4 eetlepels hazelnootpasta met 1 theelepel espressopoeder en 3 eetlepels mascarpone. Bestrijk de helft van de koekjes ermee. Duw de andere helft van de koekjes er voorzichtig tegenaan. Zo maak je chocolademacarons met hazelnootpasta.