Mayonaise maken

Instructievideo

- 01:37 min.

In deze instructievideo laten we je zien hoe je zelf mayonaise kunt maken. Voor een goede mayonaise is het heel belangrijk dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Mayonaise maken:
Splits een ei. Het eiwit wordt niet gebruikt. Meng de eidooier met 1 eetlepel dijonmosterd, een halve theelepel zout en 2 theelepels wittewijnazijn.

Binden
Zet een kom op een vochtige theedoek, zodat hij niet gaat schuiven. Schenk er druppelsgewijs en al roerend met een garde 250 milliliter arachideolie bij. Halverwege kun je overgaan tot een dunne straal olie. Blijf goed kloppen. Zo zorg je ervoor dat de mayonaise goed bindt. Schenk er niet te veel olie bij, want dan kun je de binding verliezen. Schenk er op het laatst al roerend 25 milliliter extra vierge olijfolie bij. Dit doe je ook weer druppelsgewijs. Klop als alle olie is opgenomen nog een halve minuut door; tot de mayonaise dik en glanzend is.

Staafmixer
Je kunt ook een staafmixer gebruiken, die doet dan het klopwerk en de beweging is continu en gelijkmatig. Dat is iets makkelijker, de kans op schiften is namelijk kleiner. Je mayonaise wordt alleen ietsje dunner. Breng de mayonaise op smaak met versgemalen peper en eventueel zout. Is het te dik? Verdun dan met wat water, citroensap of azijn. Je kunt de mayonaise een week bewaren in de koelkast. Zo maak je mayonaise.