Millionaire's shortbread

Receptvideo

- 03:09 min.

Echt een traktatie! Een crunchy bodem van deeg met karamel en knapperige chocolade. Leuk voor een verjaardag, of als verrassing bij de koffie.

Melk karamelliseren
Zet een ongeopend blikje gecondenseerde melk in een pan en voeg zo veel water toe dat het blikje onder staat. Breng het water aan de kook en laat 3 uur op laag vuur koken met de deksel op de pan. Controleer af en toe of er nog voldoende water in de pan zit. Neem het blikje met een keukentang uit de pan en laat 30 minuten afkoelen.

Bodem bakken
Verwarm tijdens het afkoelen de oven voor op 180 graden. Vet de brownievorm van 23 bij 23 centimeter in met boter. Bekleed hem met bakpapier en vet weer in met boter. Doe 250 gram bloem met 75 gram witte basterdsuiker in een kom. Snijd 175 g boter in blokjes en voeg toe aan het bloemmengsel. Verkruimel snel met je vingertoppen tot kruimels. Kneed de kruimels snel tot een stevig deeg en verdeel met je handen gelijkmatig over de bakvorm. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Bak in ongeveer 30 minuten in het midden van de oven lichtbruin en gaar. Laat in de vorm afkoelen op een rooster.

Millionaire’s shortbread maken
Smelt 175 gram boter in een steelpan. Voeg de gekaramelliseerde gecondenseerde melk toe en warm 5 minuten, al roerend met een houten lepel, mee. Voeg 125 gram fijne kristalsuiker toe en laat op laag vuur smelten. Verdeel over het shortbread en laat minimaal 30 minuten afkoelen. Breek 200 gram pure chocolade in stukjes. Breng een pan met een laag water aan de kook en draai het vuur laag. Hang er een iets kleinere pan of vuurvaste kom in, deze mag het water niet raken. Laat de chocolade hierin smelten. Dit noemen we au bain-marie. Schenk de chocolade over de karamel en laat 30 minuten afkoelen. Zet vervolgens een half uur afgedekt in de koelkast. Snijd in 30 vierkantjes en serveer op kamertemperatuur. Zo maak je millionaire’s shortbread.