Vlechtbrood met maanzaad

Receptvideo

- 04:07 min.

Zelf brood bakken? Niets is zo leuk als een vlecht maken van je eigen deeg. Dit vlechtbrood steelt de show op de brunchtafel.

Brooddeeg maken
Doe 500 gram bloem, 2 theelepels fijne kristalsuiker, 1 zakje gedroogde gist, 45 gram boter op kamertemperatuur, 250 milliliter handwarm water, 2 theelepels fijn zout en 1 ei in een kom. Kneed in 10 minuten tot een samenhangend elastisch deeg. Je kunt ook een staande mixer gebruiken. Meng dan op lage snelheid met een deeghaak in 6 minuten tot een samenhangend elastisch deeg. Vorm een bal van het deeg en doe in een ingevette kom. Dek af met vershoudfolie en laat ongeveer 1 uur rijzen tot het deeg in volume is verdubbeld.

Deeg vlechten
Kneed het deeg kort door en verdeel het in 5 gelijke stukken. Rol elk stuk tot een streng van 30 centimeter lang. Druk aan 1 kant de uiteinden aan elkaar vast en vlecht het deeg tot het andere uiteinde en druk het op dezelfde manier vast. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Dek het vlechtbrood losjes af met vershoudfolie en laat 1 uur rijzen op een warme, tochtvrije plek tot het in volume is verdubbeld.

Vlechtbrood bakken
Verwijder de folie. Splits 1 ei en bestrijk het deeg met de losgeklopte dooier. Bestrooi met 1 eetlepel maanzaad. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak het brood in ongeveer 25 minuten gaar. Neem uit de oven en laat in 30 minuten op een rooster afkoelen tot kamertemperatuur. Zo maak je vlechtbrood met maanzaad