Kaassoufflé

Receptvideo

- 03:53 min.

Wil je zelf een keer kaassoufflés maken? Zoek dan niet verder, want dit recept is echt de moeite waard!

Ramequins
Verwarm de oven voor op 190 graden. Smelt 10 gram boter in een steelpan en vet hiermee 4 ramequins met een doorsnede van 10 centimeter in. Vet de randen van onder naar boven in, dit bevordert het rijzen van de soufflés. Bestuif de binnenkant van de ramequins met wat bloem en tik de overtollige bloem eruit.

De vulling
Snijd 25 gram bieslook fijn. Rasp 120 gram Zaanlander 3 jaar oude kaas. Smelt 50 gram boter in de steelpan. Voeg al roerend 50 gram bloem toe en bak 2 minuten op laag vuur. Dit noem je roux. Voeg al roerend 300 milliliter volle melk in scheuten toe. Voeg de volgende scheut pas toe als de vorige is opgenomen. Laat op laag vuur 5 minuten zachtjes koken. Roer af en toe. Neem de pan van het vuur.

Eiwitten
Splits 4 eieren. Doe de eiwitten in een vetvrije glazen kom en de eidooiers in een aparte kom. Roer de eidooiers één voor één door de bechamelsaus. Roer daarna de kaas en bieslook door de saus. Roer tot de kaas is gesmolten en opgenomen. Schep de saus over in een ruime kom. Klop de eiwitten met een mespunt zout met een mixer stijf tot het eiwit glanst en stevige pieken vormt. Spatel eenderde van het eiwit door de saus. Spatel daarna voorzichtig de rest van de eiwitten luchtig door de saus. Verdeel het soufflémengsel over de ramequins en strijk de bovenkant glad.

In de oven
Ga met de punt van een mes langs de rand van de ramequins en haal een randje van 1 centimeter van het soufflémengsel weg, zodat de rand het rijzen niet belemmert. Bak de soufflés in het midden van de oven in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar. Open de oven tussentijds niet, want dan zakken de soufflés in. Serveer direct. Zo maak je kaassoufflés.