Gegrilde pizza met rauwe ham en truffelmascarpone

BBQ

- 04:51 min.

Benten, barbecueër pur sang, heeft twee grote liefdes: barbecueën en pizza. In dit recept komen ze samen. De lekkerste pizza bak je namelijk op de barbecue.

Pizzadeeg maken
Begin met het deeg. Gooi 700 gram bloem, 100 gram tarwegriesmeel en 7 gram gist bij elkaar in een ruime kom. Voeg 450 milliliter handwarm water toe en kneden maar. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken.

Tijdens het kneden doe je er 1 eetlepel honing en 50 milliliter olijfolie bij. Kneed nu net zo lang totdat er een soepel deeg ontstaat. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Voeg als laatste 2 theelepels zout toe. Dek af en laat 1 uur rijzen op kamertemperatuur op een tochtvrije plek.
Kneed het deeg na 1 uur nogmaals door en verdeel in 4 gelijke bollen voor 4 pizza’s. Nu mogen ze afgedekt weer 30 minuten rijzen.

Steek voordat je de saus gaat maken alvast de BBQ aan. Je moet een matig heet vuur hebben en dat doe je door het houtskool gelijkwaardig te verdelen.

Saus en topping maken
Mix 400 gram tomatenblokjes, 2 gegrilde paprika’s, 1 teen knoflook en 15 gram basilicum. Geef de saus wat extra smaak met peper en zout.
Meng 3 theelepels truffeltapenade door 250 gram mascarpone.

Pizza grillen op de BBQ
Leg een stuk deeg op een vel bakpapier en strooi er wat griesmeel over. Even goed uitrollen tot je een platte cirkel van een centimeter of 3 hebt. Leg de pizzabodem zo op de barbecue. Zo voorkom je dat het deeg door de spijlen van het rooster zakt als het nog niet gaar is. Doe de deksel er goed op om te voorkomen dat het bakpapier in
de fik vliegt. Gril de pizzabodem ongeveer 3 minuten, tot hij knapperig en bruin is aan de onderkant.

Trek het papier los en smeer wat saus uit op de gegrilde kant van de pizza. Verdeel er wat mozzarella over en leg dan nog 3 minuten terug op de barbecue tot de pizza gaar en knapperig is.
Neem de pizza van de BBQ en beleg hem met 25 gram ham en de truffelmascarpone. En een beetje rucola voor het groen. Enjoy!